U obnovu crkve Ružice uloženo 300 hiljada eura

Poslije pet godina rada na obnovi i uređenju crkve Ružice u Rožajama, koja je posvećena Sv.Jovanu Krstitelju, ova građevina i njena porta su zasijali punim sjajem. Prema riječima jereja Slobodana Radojevića u obnovu objekta uloženo je oko 300.000 eura ali će za završetak planiranih radova biti potrebno još oko 20.000. Nedavno je u crkvi u potpunosti završen ikonopis, a prošle sedmice u crkvenom objektu uvedeno je i centralno grijanje.

„Kada sam sa suprugom Nevenom 2016. godine došao u Rožaje zatekli smo dug od oko 1.000 eura. Crkvena imovina bila je jako zapuštena, a ogromno dvorište zaraslo u korov. Iako se radilo o ulaganjima od više stotina hiljada eura, koje nismo imali a bilo je nezamislivo da ih možemo stvoriti, odlučili smo da napravimo planove za obnovu bogomolje i parohijskog doma. U svemu smo imali podršku blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Iako nije sve išlo glatko, mnogi su prepoznali našu dobru namjeru i uz božju pomoć, akcija prikupljanja novčanih sredstava krenula je, a dobri ljudi koji su iz ovih krajeva a žive po strani priložili su velika sredstva i naše ideje su počele da se ostvaruju. Priloge su davali i pojedini Bošnjaci, a u Rožajama nema pravoslavnog domaćinstva da nije pomoglo naše projekte. Vjerovali smo da radimo bogougodno djelo i da su Bog i Sveti Jovan Krstitelj sa nama i danas smo jako ponosni na sve što smo uradili“ kaže Radojević, ističući da imaju u planu da izgrade kapelu, te da potpuno ograde kamenim zidovima crkveno imanje.

Rožaje doživljavaju kao svoj grad
„Naša parola je „da nas se preci ne stide, a da nas potomci pamte“ – kaže jerej Radojević i naglašava da u početku nijesu imali želju da dođu u Rožaje jer ovdje nisu imali ni jednog poznanika. Kažu da je ovo grad kojem su dali sve od sebe a Bog ih je nagradio i uzvratio im najljepšim darovimam. Naime, nakon što je crkva olsikana freskopisom, Radojevići su saznali da će po drugi put postati roditelji pa njihovoj sreći nema kraja.

„Ovdje sam otkrio talenat za duborez za koji ranije nisam znao da ga imam. Moji radovi se danas nalaze u crkvama širom Crne Gore, Srbije pa čak i Australije. Rožaje danas doživljavam kao svoj grad i ovdje se osjećam kao svoj na svome“ ističe Radojević, rođeni Mojkovčanin.

Radojević kaže da je njemu i njegovoj supruzi bio cilj da crkvena porta i objekti na njoj, koji se nalaze skoro u samom centru Rožaja, bude ukras grada.Ponosni su i na parohijsku biblioteku koju su takođe osnovali. Radojevići uveliko rade na izgradnji kuhinje na otvorenom, a planiraju uređenje dječjeg igrališta. Slobodanu i Neveni je, kao nikom prije, pošlo za rukom da na tom prostoru odgaje rijetke vrste biljaka koje teško mogu da uspijevaju u klimatskim uslovima koji vladaju u Rožajama. Ipak, zahvaljujući ljubavi i pažnji koju pružaju svakom drvetu ponaosob, biljke rastu a među njima ima i platana.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.