U Opštoj bolnici u Beranama prvi put urađene laparoskopske operacije debelog crijeva

Dr Magdelinić: Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Berane. Nadamo se da će i u narednom periodu dr Ćeranić biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa i prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima i na taj način stvoriće se uslovi da se pacijenti sjevera Crne Gore operišu u našoj bolnici

Laparoskopska hirurgija u Opštoj bolnici u Beranama se radi od prije dvadeset godina, i ove vrste operacija rade svi hirurzi. Imaju bogato iskustvo na laparoskopskim operacijama žučne kese, takođe ginekolozi rade laparoskopske operacije. Urolozi su u fazi edukacije i već je urađeno nekoliko operacija iz oblasti urologije.

Miljan Ćeranić, foto: Opšta bolnica Berane

U ovoj zdravstvenoj ustanovi uradi se 150 do 200 laparoskopskih operacija godišnje. Do sada su rađene žučne kese, laparoskopske eksploracije, biopsije i operacije slijepog crijeva, suture perforativnog ulkus, ciste jednjaka, ciste bubrega, ekstrauterine, miomektomije…Nabavkom nove opreme stvoreni su uslovi za laparoskopske operacije debelog crijeva.“ kazao je direktor dr Milorad Magdelinić.

Juče su urađene dvije operacije tumora debelog crijeva.

U toku operacije, foto: Opšta bolnica Berane

Operacije su izveli hirurzi Opšte bolnice Berane, dr Milorad Magdelinić, dr Nikola Vučetić, dr Borislav Lutovac i dr Boris Dašić, a uz svesrdnu pomoć doc dr Miljana Ćeranića, našeg Beranca koji radi u Kliničkom centru Srbije.

Dr Miljan Ćeranić, foto: Opšta bolnica Berane

Dr Miljan Ćeranić je jedan od vodećih hirurga u Srbiji i regionu, za operacije iz oblasti napredne laparoskopske hirurgije beningnih i malignih oboljenja debelog crijeva, jedan je od ljekara koji imaju najveću seriju laparoskopskih operacija na prostoru Srbije, jedan od rijetkih sa sertifikatom instruktora za kolorektalnu hirurgiju.
U poslednjih par godina hirurzi iz naše Opšte bolnice završavali su specijalizacije u Beogradu pod mentorstvom dr Ćeranića.

Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Berane. Nadamo se da će i u narednom periodu dr Ćeranić biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa i prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima i na taj način stvoriće se uslovi da se pacijenti sjevera Crne Gore operišu u našoj bolnici“ istakao je direktor dr Milorad Magdelinić.

Opšta bolnica Berane će uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti sve uslove potrebne za izvođenje operacija koje se do sada nijesu obavljale u našoj ustanovi, a sve u cilju unapređenja zdravstvene zaštite naših građana.

Opšta bolnica Berane

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u