U Podgorici se sjutra proslavlja Sveti Simeon Mirotočivi- ujedinitelj srpskih zemalja

Litija će krenuti u 11 časova, od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali rijeke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja

Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, Mitropolija crnogorsko-primorska sinoć je započela Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici prikazivanjem filma „Ikona – dar Božiji“ autora Damjana Tomića.

Svečanosti se nastavljaju danas u 18 časova Velikom večernjom službom sa petohljebnicom i u 19 sati koncertom SPD „Svetosavnik“, a na kraju večeri mitropolit Joanikije će dodijeliti nagrade za svetosavske temate.

U nedjelju, 26. februara, kada Crkva proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služiće mitropolit sa više arhijereja.

Kako je najavljeno, u 11 časova, od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali rijeke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenuće tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija.

Stefan Nemanja rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama.

Stefan Nemanja bio je veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja i progonitelj jeresi.

Bio je jedan od najznačajnijih ličnosti svoga doba u ovom regionu

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj