U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju! Sjutra je Bogojavljenje

Pravoslavni vjernici sjutra slave praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz rijeke Jordan, kada mu je na rame sletio Duh Božiji u obliku goluba – kao simbol čistote, krotkosti i čovjekoljublja. Svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovijedi.

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Običaji za Bogojavljenje

Počinje sezona vjenčanja – Običajni kalendar kaže da upravo od Bogojavljenja počinju dani pogodni za vjenčanja.

Plivanje za Časni krst – Godinama unazad, širom Srbije i Crne Goreorganizuju se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je Hristos živeo. Vjerovalo se da bi na ovaj dan bilo dobro okupati se u rijeci radi boljeg zdravlja, a izuzetno zdravi i jaki pojedinci su ovo ritualno kupanje u rijeci obavljali prije izlaska sunca.

Otuda je ostao običaj da se za Bogojavljenje u rijeku baca Časni krst. Mladi se tada takmiče ko će do njega stići prvi, jer upravo to simbolizuje sreću tokom ijcele godine. Po vjerovanju, krst bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice.

Čišćenje kuće – U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, to jest nečisti dani, koji traju od Božića.

Šta se kaže za Bogojavljanje

Iako je ovo pitanje prethodnih nekoliko godina predmet diskusije, vjernici se na Bogojavljenje pozdravljaju riječima „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Na Bogojavljenje se nikad ne posti

Bez obzira na to kog dana pada, na Bogojavljenje se nikada ne posti, jer se tzv. nekršteni dani započeti na Božić, završavaju ovim danom.

Narodna vjerovanja za Bogojavljenje

Devojke stavljaju ogledalce pod jastuk – Jedan od običaja koji se ponegdje zadržao i danas odnosi se na neudate djevojke. Naime, one noć pred Bogojavljenje stavljaju ogledalce pod jastuk, jer se vjeruje da će sanjati muškarca za kog će se udati.

Zahvatanje vode – Osim toga, nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale po neko zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući sledeće riječi: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Posle toga bi zahvatale vodu i odnosile je do kućnog praga, gdje su ih sačekivali ostali ukućani.

Zamislite želju na Bogojavljanje

Prema predanju, u poslednjim minutima Krstovdana, trebalo bi da jasno i nedvosmisleno formulišete želju koja vam je važna, pa tačno u ponoć, otovorite prozor i zamolite Gospoda da vam tu želju ispuni, jer na dan kada je božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, sve želje će biti uslišene.

Snovi na bogojavljanje

Stara vjerovanja kažu da san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara može da predstavlja svojevrsnu poruku ili predskazanje budućih događaja, zbog čega bi bilo dobro zapamtiti ono što ste sanjali.

To posebno važi za djevojke koje su pod jastuk stavile ogledalce, jer će one po predanju sanjati svog budućeg muža.

Povezane vijesti

Dodik: Izjava Milatovića uvreda za RS

„Ne poznajem unutrašnju komunikaciju struktura vlasti u Crnoj Gori, ali nisam ni očekivao da me pozove Milatović, niti da se sastanem s njim“ Predsjednik bosansko-hercegovačkog