U Srbiji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja

Kakvi su simptomi majmunskih boginja i šta ne bi trebalo da radite

U Srbiji je registrovan prvi importovani slučaj obolijevanja od majmunskih boginja. Kako se majmunske boginje prenose i kako se zaštititi?

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Srbije Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolijevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promjene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promjene liče na one kod oboljelih od velikih boginja„, objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa tjelesnim tečnostima i sadržajem promjena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj mjeri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo„, rekao je Marković

Povezane vijesti