Ubijen policajac na sjeveru Kosova,Kurti optužio Beograd

Policija tvrdi da je napadnuta ručnim granatama i bombama. Kurti rekao da organizovani kriminal uz „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada Kosovo“

Kosovski policajac ubijen je u nedjelju rano ujutro u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova, potvrdila je kosovska policija.

Policija je blokirala glavni put koji vodi ka selu Banjska sa magistralnog puta Priština – Raška, a kako javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE),saobraćaj je blokiran i nema puno ljudi.

Takođe, ekipa RSE koja se nalazi na terenu javlja da se čuju pucnji na dionici sa koje se skreće prema mjestu Banjska, na području opštine Zvečan. U Rudaru kod Zvečana su prisutne specijalne jedinice kosovske policije.

12:13 UNMIK osudio napad i pozvao sve strane da se suzdrže

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Ziade osudila je napad na pripadnike kosovske policije i od „svih strana“ zatražila da se suzdrže.

U objavi na društvenohj mreži Iks napisala je da „izražava dubok bol i saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i nedvosmisleno najoštrije osuđuje ovaj tragični incident“. U reagovanju se navodi i da UNMIK „pomno prati situaciju i traži od svih strana da se uzdrže“.

12:12 Povrijeđeni policajac van opasnosti

Policajac koji je ranjen na sjeveru Kosova je van opasnosti, izjavio je kosovski ministar zdravstva Arben Vitia nakon posjete Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova.

Nakon ubistva u Banjskoj, ta bolnica je podigla stanje pripravnosti u toj medicinskoj ustavnovi kao i u opštim bolnicama, posebno onima u Mitrovici i Vučitrnu.

12:09 Kurti tvrdi da se nastavljaju napadi na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je u 11:25 sati na platformi Iks da se napadi na kosovsku policiju nastavljaju na sjeveru Kosova.

„To je razlog zašto smo pozvali Srbiju da ne sponzoriše terorističke napade na sjeveru“, kazao je Kurti.

„Dok oplakujemo gubitak našeg palog oficira, ponovo potvrđujemo našu posvećenost očuvanju vladavine prava i bezbjednosti na cijeloj našoj teritoriji. Sponzorisanje nasilja i terorizma od strane Srbije je grubo kršenje naše nacionalne bezbjednosti i međunarodnog prava, principa i vrijednosti“, dodao je on.

12:05 Članovi porodice potvrdili identitet ubijenog policajca

Afrim Bunjaku policajac je koji je ubijen u nedjelju na sjeveru Kosova, potvrdili su članovi njegove porodice. Oni su na društevnim mrežama naveli da je Bunjaku bio poručnik u kosovskoj policiji.

12:00 Osude napada iz međunarodne zajednice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer osudio je „orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju“.

„Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi“, objavio je Hovenijer na društvenoj mreži Iks.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode takođe se oglasio na društvenim mrežama, poručujući da se moraju pronaći počionioci ubistva te izvesti pred lice pravde.

„Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu“, napisao je Rode na društvenoj mreži Iks.

11:38 „Kurti pojurio da optuži Srbe“, poruka iz Beograda

Prva reakcija na ubistvo policajca na sjeveru Kosova u nedjelju je stigla od predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, inače funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke koji je izjavio da je premijer Kosova „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“.

„Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste vidjeli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve“, rekao je Orlić za Prvu TV.

10:34 Zatvoren granični prijelaz Brnjak

Na veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova navedeno je da je zatvoren granični prelaz Brnjak, između Kosova i Srbije.

Taj prelaz je nekoliko puta zatvaran u proteklom periodu, zajedno s prelazom Jarinje, u vrijeme povećanih napetosti između Kosova i Srbije.

10:00 Policija tvrdi da je napadnuta ručnim granatama i bombama

Objašanjavajući okolnosti napada u kome je ubijen policajac, policija Kosova saopštila je da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

„Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe“, saopštila je policija.

Iz policije ističu da su reagovali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uslove za pružanje pomoći i povlačenje ranjenih policajaca.

„Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vrijeme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“, kaže se u saopštenju.

Policija Kosova tvrdi da preduzima korake s ciljemu održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i privođenje odgovornih za napad.

U Torakalnoj klinici za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno ranije da je ranjenom policajcu izvađen dio municije koji mu je pogodio lijevu ruku i probio dio pluća.

9:30 Osude napada

Više kosovskih zvaničnika osudilo je ubistvo policajca i za taj slučaj okrivili Srbiju. Vlasti u Srbiji za sada se nisu zvanično oglašavale.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su ubistvo na sjeveru „planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe“.

„Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih bandi, organizovnih od Srbije, koje već duže vrijeme, što je dokazano i napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj destabilizirati Kosovo i regiju“, navela je Osmani na društvenim mrežama.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da osude, kako je rekao, „ovu otvorenu agresiju na Kosovo“.

Šef kabineta predsjednice Kosova Blerim Vela rekao je da su „mali zeleni“ Srbije s oklopnim vozilima ušli 15 kilometara unutar teritorije Kosova, ističući da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić „pokrenuo neviđenu agresiju na Kosovo“, ali da „neće uspjeti“.

8:30 Kurti optužio Beograd

Povodom ubistva policajca, u nedjelju ujutro se oglasio premijer Kosova Aljbin Kurti, navodeći da u objavi na Fejsbuku da je kosovska policija napadnuta u selu Banjska i nazivajući taj napad terorističkim.

Kurti je naveo da organizovani kriminal uz „političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada Kosovo“. Takođe je kazao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je naveo da je u napadu povrijeđen jedan policajac koji je van životne opasnosti.

„U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem“, napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati, najavljujući da će u nedjelju biti održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova.

Na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore, a kao rezultat toga na vlast u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću došli su albanski načelnici.

Oni su potom krajem maja, uz pomoć policije, ušli u opštinske zgrade, što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine

Povezane vijesti