Udruženje ugostitelja: Inspektori koji kontrolišu mjere nisu vakcinisani

Ovo je neviđeni non sens, tvrde u ovom udruženju

Veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, tvrde u Udruženju ugostitelja Podgorice.

Kako su kazali, takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi.

„Postavlja se pitanje kako neko ko mjere ne poštuje, može kontrolisati i kažnjavati neko drugo lice zbog nepoštovanja istih mjera? I ovo predstavlja neviđen non sens“ navode iz Udruženja.

Iz Udruženja su takođe podsjetili da po zakonu identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac, policijski službenici i inspektori, a da poslovođa u ugostiteljskom objektu nije nijedno od ovih lica.

„Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti ugostiteljskih objekata nemaju obavezu da mu bilo koji identifikacioni dokument pokazuju. Ovo dovodi do situacije da gosti mogu prezentovati potvrdu o vakcinaciji nekog drugog lica, što poslovođa u ugostiteljskom objektu svakako nema pravo da provjerava. Na ovaj način, sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno“ ističe se u Udruženju.

Smatraju da mjere Ministarstva zdravlja, ukoliko obavezuju zaposlene u ugostiteljstvu, moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi.

„Ukoliko je to neprimjenljivo, iste se moraju ukinuti i u odnosu na ugostiteljske radnike. Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva. Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se kovid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu. Ukoliko određena lica ne poštuju kovid mjere, a koje se odnose na posjedovanje potvrde o vakcinaciji prilikom posjete ugostiteljskom objektu, inspektori moraju imati obavezu da tim licima izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane“ dodaju u saopštenju.

Ugostitelji su stoga zatražili hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socialnog staranja, Ministarstva ekonomije, kao Uprave za inspekcijske poslove.

„Ukoliko do tog sastanka ne dođe u najkraćem mogućem roku, ili taj sastanak ne urodi plodom, obavještavamo javnost i sve nadležne, naprijed pomenute, organe da ćemo pozvati svoje članstvo da postupaju po slovu Zakona, a da se ogluše o nezakonita i neustavna podzakonska akta, koja pogađaju isključivo ugostiteljsku i turističku privredu“ zaključili su u saopštenju.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Novak u četvrtfinalu Rolan Garosa

Srpski teniser lako pobijedio Peruanca Huana Pabla Variljasa Naјbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa. U meču četvrtog kola, Novak je