Uhapšen Pejović: Oštetio budžet države za oko 1,3 miliona eura?

Službenici Uprave policije u Podgorici su uhapsili, prema nezvaničnim informacijama, Danila Pejovića, koji je, kako se sumnja, vršenjem krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivičnog djela prevara oštetio, budžet Crne Gore za iznos od preko 1,3 miliona eura.

  • Slobode je lišen D.P. vlasnik i izvršni direktor pravnog lica „Montenegro prevoz Pejović”, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prevaraSlužbenici podgoričke policije su utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu „Montenegro prevoz Pejović“ i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom- rečeno je iz policije.

Takođe, D.P. je, kako se sumnja, falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina Crne Gore kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taxi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

  • Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom. Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1.332.660 eura na štetu budžeta Crne Gore. Krivična prijava je podnijeta i protiv pravnog lica „Montenegro prevoz Pejović”- naveli su iz policije.

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne