Uhapšen Pejović: Oštetio budžet države za oko 1,3 miliona eura?

Službenici Uprave policije u Podgorici su uhapsili, prema nezvaničnim informacijama, Danila Pejovića, koji je, kako se sumnja, vršenjem krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivičnog djela prevara oštetio, budžet Crne Gore za iznos od preko 1,3 miliona eura.

  • Slobode je lišen D.P. vlasnik i izvršni direktor pravnog lica „Montenegro prevoz Pejović”, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prevaraSlužbenici podgoričke policije su utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu „Montenegro prevoz Pejović“ i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom- rečeno je iz policije.

Takođe, D.P. je, kako se sumnja, falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina Crne Gore kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taxi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

  • Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom. Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1.332.660 eura na štetu budžeta Crne Gore. Krivična prijava je podnijeta i protiv pravnog lica „Montenegro prevoz Pejović”- naveli su iz policije.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je