Uhapšeno više osoba: Švercovali robu vrijednu pola miliona maraka i cigarete iz Crne Gore

Granična policija BiH otkrila je u sklopu akcije KORIDOR Krijumčarena roba u vrijednosti pola milijuna KM. Osumnjičeni su uhapšeni. Među stvarima koje su navodno švercovali, nalaze se i cigarete za koje se sumnja da su prokrijumčarili iz Crne Gore.
U nastavku realizacije navedenih aktivnosti, u sklopu operativne akcije KORIDOR, pretresom na području Bijeljine, Brčkog, Ugljevika i Doboja pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, kao i predmeti koji potiču iz izvršenja krivičnog djela, te određena količina streljiva- navodi Granična policija BiH.
Osumnjičene osobe se terete da su, od avgusta  do decembra 2021. godine, organizirano sudjelovale u krijumčarenju tekstilne robe i cigareta, u vrijednosti najmanje pola miliona konvertibilnih maraka, koje prethodno nisu prošle carinsku proceduru, iz Srbije i Crne Gore u BiH.

Tekstilnu robu su nabavljali na području Turske, Kine, Srbije i drugih država, odnosno cigarete na području Crne Gore, nakon čega su nabavljenu robu krijumčarili preko državne granice iz Srbije u BiH i dalje prodavali na tržištu BiH, na području Bijeljine, Doboja i Brčkog, a najvećim dijelom na pijaci “Arizona”.
Direktor  Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da Granična policija BiH kontinuirano radi na sprječavanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta kao i na presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i tekstilne robe te zahvalio pripadnicima Granične policije i Tužiteljstvu na još jednoj uspješno realiziranoj operativnoj akciji.

Trenutačno je osam osumnjičenih osoba lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Granične policije BiH, gdje će biti obavljena krim-obrada i ispitivanje osumnjičenih.

Nakon završene krim-obrade i ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH će donijeti odluku o daljnjem statusu osumnjičenih osoba.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti