Ukinuto 18 zabrana ulaska u CG, među njima i pjevaču Georgijevom

Zabrana ulaska u Crnu Goru ukinuta je za 18 stranaca kojima je ta mjera izrečena iako za to nijesu postojali zakonski razlozi.

Iz Uprave policije je objašnjeno da su te odluke preispitane i ukinute.

„U skladu sa odgovarajućom odredbom Zakona o strancima strancu se neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru ako to zahtijevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja. Stupanjem na dužnost novog rukovodstva Uprave policije, izdate su odgovarajuće smjernice i nalozi u cilju preispitivanja pojedinih zabrana ulazaka u Crnu Goru donesenih u periodu prije stupanja novog rukovodstva Uprave policije za koja su postojala saznanja da nisu postojali razlozi predviđeni Zakonom o strancima“, objasnili su.

Iz te institucije navode da su ta saznanja proizašla iz zahtjeva advokata stranih državljana, njihovih pritužbi, navoda medija i slično.

„Shodno navedenom za pojedine strance kojima je bio zabranjen ulazak utvrđeno je da ne postoje zakonski razlozi te su mjere zabrane ulaska uklonjene iz elektronskih aplikacija za kontrolu i prelaženje državne granice. Pored ovih slučajeva vršeno je uklanjanje ove mjere i nakon što su organizacione jedinice nadležnih sektora i centara bezbjednosti utvrdile da ne postoje ili su prestali da postoje razlozi propisani Zakonom o strancima“, kazali su iz UP.

Oni pojašnjavaju i da se za strance, u aplikaciju za kontrolu i prelaženje državne granice i unosi ta mjera nakon, po pravilu, aktivnosti pomenutih organizacionih jedinca za koje postoje zakonski razlozi.

Javni servis objavio je večeras da su među onima kojima je ukinuta zabrana sin predsjednika Srbije, Danilo Vučić, predsjednik Odbora za pravosuđe i državnu upravu i član Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Vladimir Đukanović, predsjednik FK Crvena Zvezda Zvezdan Terzić, Milica Đurđevic iz Zavjetnika, pjevač Vlado Georgijev i bivši fudbaler Dušan Savić.

Da podsjetimo crnogorska Uprava policije u avgustu prošle godine je zabranila ulazak u zemlju pjevaču Vladu Georgijevom.

Pevač Vlado Georgiev objavio je tada na Tviteru da mu je na granici sa Crnom Gorom uručena zabrana ulaska u zemlju. 

„Gospodo, na granici mi je uručeno rešenje zabrane ulaska u Crnu Goru! Razlozi su nacionalne i unutrašnje bezbednosti!“, napisao je pevač tada, dodajući da je ovaj postupak „dno dna“. 

„DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima… Na zdravlje vam i na obraz!“, napisao je on. 

Povezane vijesti