Ulazak u Crnu Goru od petka i bez kovid potvrde

Dodatno ublažene protivepidemijske mjere

Vlada je donijela odluku da dodatno ublaži protivepidemijske mjere. Nove mjere važiće od petka, 11. marta do 25. marta.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na današnjoj pres konferenciji da se ukida obaveza posjedovanja kovid potvrde za ulazak u Crnu Goru.

Posjedovanje potvrde više nije obavezno ni za prisustvo kulturnim dešavanjima, boravak u ugostiteljskim objektima, objektima koji organizuju igre na sreću, sportskim manifestacijama, fitnes centrima i teretanama, dječjim igraonicama, na okupljanjima.

Uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca, kovid potvrda više nije potrebna ni za: boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije); boravak u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani); boravak u objektima koji organizuju igre na sreću; boravak u sportskim objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru; boravak u fitnes centrima i teretanama; boravak u dječijim igraonicama; kao i za prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije).

Mjera nošenja maski ostaje na snazi.

Povećava se broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100.

Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 osoba.

Dozvoljava se organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta…) uz prisustvo najviše do 100 osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić naglasio je na današnjoj pres konferenciji da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene. Izuzetak su posjete kovid pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Sve ostale mjere ostaju na snazi.

„Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 61 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje, takođe i broj preminulih u posljednje dvije sedmice je manji za oko 64 odsto u odnosu predhodne dvije nedelje. U posljednje dvije nedelje 90 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano“, dodao je Galić.

Kazao je da će Institut, kao i do sada, pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

Galić je rekao kako pretpostavlja da će mjera nošenja maski biti posljednja koja će se ukidati.

Povezane vijesti