UNICEF: Više od 13.800 djece ubijeno u Gazi od početka rata

Više od 13.800 djece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin Rasel.

– Pored toga, na hiljade djece je povrijeđeno, a hiljade su na ivici gladi – rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN, prenosi N1.rs

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da „na svakih 10 minuta u Gazi jedno dijete bude ubijeno ili povrijeđeno“ i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 djece ostalo je bez roditelja.

Specijalista za komunikacije UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno posetila Gazu, rekla je da ju je najviše pogodio broj ranjene djece koju je videla.

– Što je najgore, nisam ih vidjela samo u bolnicama, već i na ulicama i u njihovim improvizovanim skloništima – kazala je Ingram.

Užasna statistika iz dana u dan je sve gora, pa je tako danas objavljeno da je najmanje 10 članova jedne porodice, uključujući petoro djece starosti između tri i 16 godina, ubijeno tokom noći u vazdušnom napadu na naselje u Rafi.

Majka Ajad se i dalje vodi kao nestala, prema riječima novinara CNN-a koji se javio iz bolnice Abu Jusef Al-Nadžar, a na snimcima CNN-a se vidi kako rođaci plaču nad tijelima pokojnika.

Tragično stradala porodica više puta se selila bežeći od izraelske vojske i na kraju je utočište našla u Rafi, ali su ih i ovde stigle bombe, rekao je jedan od rođaka.

Više od 550 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Pojas Gaze, UN smatraju da je to nedovoljno

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.