Uprava policije: U Crnoj Gori prošle godine registrovano 116 samoubistava

Crna Gora je država koja i po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u posljednjoj deceniji prednjači po broju registrovanih samoubistava u odnosu na broj stanovnika

Zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, Uprava policije (UP) je registrovala 116 samoubistava u prošloj godini, čime se učvršćuje zabrinjavajući bilans suicida u Crnoj Gori.

– Naime, tokom 2022. godine registrovano je 126 samoubistava, 2021. godine 111 samoubistava, 2020. godine 109 samoubistava, a 2019. godine 100 samoubistava. Za samo prethodnih pet godina 562 osobe su sebi oduzele život u Crnoj Gori – saopštili su iz UP.

Šire gledano, Crna Gora je država koja i po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u posljednjoj deceniji prednjači po broju registrovanih samoubistava u odnosu na broj stanovnika.

– Uzroci ili pokretači su različiti, ali uglavnom je riječ o teškim zdravstvenim stanjima, socio-ekonomskim problemima, traumatičnim iskustvima, nesređenim porodičnim odnosima, itd. Iako na prvi pogled svako samoubistvo izgleda kao lični čin, uništavajući vlastiti život, osoba koja je sebi oduzima život dovodi u pitanje temeljnu vrijednost društva – ljudski život koji nije nadoknadiv, što ovu pojavu čini ozbiljnim društvenim problemom, posebno imajući u vidu razmjere koje uzima u crnogorskom društvu – navodi se u saopštenju.

U slučajevima suicida, Uprava policije može samo da bilježi statistiku jer dolazi na svršen čin, odnosno najčešće posljedično reaguje kroz preduzimanje uviđajnih i drugih procesnih radnji, uz sudjelovanje vještaka medicinske struke kojom prilikom se se konstatuje način i uzrok nastupljene smrti.

– Crna Gora, nažalost, nema nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida niti nacionalno tijelo koje bi sihronizovano preduzimalo korake u borbi protiv uzročnika suicida. Ove brojke upozoravaju da pojedinačni napori organa iz različitih nadležnosti (Uprava policije, Centar za socijalni rad, medicinske službe i dr.) ne mogu uticati na ključno – prevenciju mogućih uzročnika suicida.

U tom smislu, Uprava policije poziva sve aktere, a prevashodno donosioce odluka na najvišem državnom nivou, da prepoznaju ovaj fenomen kako bi kroz multisektorsku saradnju i kroz razvijenu inkluziju, uz učešće svih stručnih službi, nevladinog i medijskog sektora, kao i šire zajednice, sa posebnom pažnjom pristupili adresiranju ovog društvenog problema, koji sada možemo samo konstatovati i kroz ove alarmantne brojke informisati javnost – navode iz Uprave policije

Povezane vijesti

TO Berane na Sajmu turizma u Beogradu

Turistička organizacija Berane će tradicionalno predstaviti ponudu našeg grada na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Sajam je otvoren danas pod sloganom “Avantura počinje ovde”