Uroš Joksimović postiže izvanredne intelektualne rezultate i stvaralačke domete uprkos cerebralnoj paralizi

Osim slikanja, otkrio je i dar za pisanu riječ. Do sada ima objavljenih preko stotinu tekstova koji su ispunjeni ličnim iskustvima stečenim prilikom obilazaka crkava i manastira širom Crne Gore i Srbije.

Uroš Joksimović, sedamnaestogodišnji Beranac, uprkos cerebralnoj paralizi, uspio je da pronađe smisao života u intelektualnom stvaralaštvu, kroz pisanje i slikanje.

Inspiraciju za stvaralaštvo nalazi u religiji i ljubavi prema Bogu a svoja znanja i vještine razvija u različitim sferama društvenog života.

U osnovnoj školi bio je izuzetan učenik, sa srednjom ocjenom pet. Boraveći u Dnevnom centru u Beranama, slikao je radove sa motivima svetinja, koje je obilazio sa svojom porodicom.

Osim slikanja, otkrio je i dar za pisanu riječ. Do sada ima objavljenih preko stotinu tekstova koji su ispunjeni ličnim iskustvima stečenim prilikom obilazaka crkava i manastira širom Crne Gore i Srbije.

Uroševi tekstovi ispunjeni su njegovim emocijama i snovima o hodočašću ali i istoriografskim činjenicama kojima pristupa na objektivan način.

Ovaj talentovani mladić, veliki borac koji se perom i slikarskom četkicom bori sa teškim oboljenjem, tokom prošle godine, u svom gradu je imao izložbu slika ,,Od neonatologije do Hilandara“.

Foto: Radio Berane

“Govorim pred vama, ljudima koji me zasigurno podržavaju u mom predanom radu, a meni vaša podrška znači mnogo kako bih nastavio ovo što sam započeo od ranih dječačkih dana. Hvala vam od srca što ste se odazvali u ovolikom broju i nadam se da je ovo samo početak mog učestvovanja u kulturnom životu mog voljenog grada“, poručio je tada Joksimović.

Uroš Joksimović, rođen je 7. septembra, 2006. godine. Učenik je Srednje stručne škole “Vukadin Vukadinović” Berane. Njegova svestranost i posvećenost se mogu uzeti kao najsvjetliji primjer da život može da bude lijep i ispunjen iako se svakodnevno bori sa posljedicima cerebralne paralize koju je njegov dar potpuno zasijenio

(Radio Berane)

Povezane vijesti