Uskoro put KLISURA-BERANE

Cijene zemljišta na Jelovici vrtoglavo rastu

Najave da bi uskoro konačno mogao biti završen tunel „Klisura“, kojim će se spojiti Jezerine sa kolašinske strane i planina Jelovica kod Berana, dovele su do naglog skoka cijena nekretnina sa beranske strane ovog planinskog masiva.

Prema vrlo pouzdanim informacijama, cijene ara zemljišta na lokaciji bliže tunelu, kreću se trenutno i do deset hiljada eura, dok je u drugim zonama planine Jelovice cijena ara od 3 do 4,5 hiljada eura, prenosi RTCG.

Cijene zemljište na planini Jelovice kod Berana počele su da vrtoglavo rastu početkom ove godine.U prošloj godini cijena ara se kretala oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar, što je sasvim dovoljno za vikendicu, mogao se kupiti i za tek trista  do četiristo eura.

Tako su ruski vlasnici pred sam kraj 2019. godine, crnogorskoj kompaniji „Osmanagić“ prodali i hotel „Jelovica“ i više od četiri hektara zemljišta oko tog hotela za svega 158 hiljada eura.

Pored hotela izgrađenog 1965. godine, „Osmanagić CO“ je postao stopostotni vlasnik zemljišta površine 40.138 metara kvadratnih.Time je okončana dugogodišnja „odiseja“ o tome gdje je nestao  ruski državljanin Nikolaj Šehovcov, koji je 2006. godine kupio hotel „Jelovica“ kod Berana, a koji je, navodno, ranije „zakinuo“ jednog poznatog crngorskog biznismena.

Dok su se u vrijeme takozvane navalice Rusa na nekretnine u Crnoj Gori pominjali milioni, hotel „Jelovica“ na kraju je prodat za svega 158.200 eura. Ova poslednja transakcija je obavljena potpuno zakonito, ali će ostati velika tajna u vezi sa svim onim što se dešavalo od 2006. do pred kraj 2010. godine i ko je sve bio upleten u te poslove.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa. Da je „Osmanagić CO“ na legalan način te 2019. godine, napravio dobar posao, govori prosta računica da ovog trenutka samo zemljište od četiristo ari po minimalnoj cijeni od 3 hiljade eura košta 1,2 miliona eura, dok po onoj trenutno maksimalnoj od deset hiljada, košta četiri miliona. Naravno, ne računajući stari, ali dobro očuvani hotel.

Da ova kompanija nije bila jedina koja je na vrijeme razmišljala tome da će nekretnine na planini Jelovici vremenom rasti, govori i podataka da se među vlasnicima zemljišta nalazi veći broj poznatih imena iz crnogorskog svijeta biznisa i politike, ali i običnih građana.

Prema riječima dobro obaviještenih sagovornika Portala RTCG talas kupovine zemljišta se pojačao zbog činjnice što se vjeruje da će cijene tek da porastu kada tunel bude potpuno završen i put u potpunosti stavljen funkciju.

Trenutno sa beranske strane, na planini Jelovici koja je dio masiva Bjelasice, postoji samo stari hotel koji nije u funkciji, i još jedan privatni hotel, gdje već godinama žive radnici „Euroasfalta“ koji rade na izgradnji puta i tunela.

Već je izgrađeno i nekoliko poznatih ekokatuna, eko restorana, kao i veći broj atraktivnih vikendica. Mnoge ranije izgrađene vikendice već su date na prodaju po višestruko većim cijenama nego kada su građene.

Mnogo ranije biznismen Oleg Obradović i kompanija „Bemaks“ izgradili su na beranskoj teritoriji, od planine Jelovece, pa nizvodno do Berana, pet malih hidroelktrana, ne računajući i ono visočije na planini, po nazivom „Jezerštica“, odnosno na istoimenoj rijeci, sa kojom su i ušli u ovaj veliki biznis.

(RTCG)

Povezane vijesti