USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA 26. SEPTEMBRA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Ustoličenje episkopa bidimljansko- nikšićkog gospodina Metodija će se održati 26. septembra u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama. 

Kako nezvanično saznajemo odluka o datumu ustoličenja episkopa donešena je na poslednjoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve. U sjenci događaja koji su prethodili ostala je najava ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.
Pojedini mediji iz zemlje iz okruženja, Srbije, pisali su o najavi hirotonisanja Episkopa budmljansko-nikšićkog ali i o dolasku Patrijarha u Berane. Podsjećamo, Patrijarh je nedavno boravio u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija, međutim nije najavio naredni dolazak.

FOTO : Vladimir Obradović

Eparhiju budimljansko-nikšićku osnovao je sveti arhijerejski Sabor SPC na majskom zasijedanju 2001. godine sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora tada postavio episkopa budimljanskog Joanikija.
Na majskom zasijedanju Sabora SPC sljedeće godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane.

Piše : Budim Info

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne