USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA 26. SEPTEMBRA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Ustoličenje episkopa bidimljansko- nikšićkog gospodina Metodija će se održati 26. septembra u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama. 

Kako nezvanično saznajemo odluka o datumu ustoličenja episkopa donešena je na poslednjoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve. U sjenci događaja koji su prethodili ostala je najava ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.
Pojedini mediji iz zemlje iz okruženja, Srbije, pisali su o najavi hirotonisanja Episkopa budmljansko-nikšićkog ali i o dolasku Patrijarha u Berane. Podsjećamo, Patrijarh je nedavno boravio u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija, međutim nije najavio naredni dolazak.

FOTO : Vladimir Obradović

Eparhiju budimljansko-nikšićku osnovao je sveti arhijerejski Sabor SPC na majskom zasijedanju 2001. godine sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora tada postavio episkopa budimljanskog Joanikija.
Na majskom zasijedanju Sabora SPC sljedeće godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane.

Piše : Budim Info

Povezane vijesti