UTVRĐUJE SE VRIJEDNOST MILOVIH SATOVA

O inicijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv predsjednika države Mila Đukanovića zbog neprijavljivanja milionski vrijedne kolekcije satova moraće opet da odlučuje Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

To je Upravni sud nedavno naložio ASK-u, a nakon više od dvije godine od kada je tadašnji direktor Sreten Radonjić odbio inicijativu MANS-a.

Prema ranijim navodima pojedinih medija predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) posjeduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon”  koji košta 106.076 eura. Pored toga, biznismen Duško Knežević je 2019. objavio fotografije satova Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona eura.

”Po nalaženju ovog suda, kontradiktorno je kako tužena (ASK) dispozitivom osporenog rješenja odbija zahtjev tužioca (MANS) u cjelosti, a u obrazloženju navodi da nema elemenata za pokretanje postupka, da Đukanović kao javni funkcioner krši član 23 Zakona o sprečavanju korupcije, a koje se odnosi na dostavljanje izvještaja o prihodima i imovini sa nepotpunim podacima. Dakle, nejasno je kako je tužena u dispozitivu odlučila o osnovanosti zahtjeva, kojem prethodi pokretanje postupka shodno članu 31 Zakona o sprečavanju korupcije, a u obrazloženju zaključuje da nema elemenata za pokretanje postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona.“ stoji u odluci Upravnog suda

Ukazuje se i da ASK “paušalno i proizvoljno navodi da je za imenovanog javnog funkcionera izvršena provjera svih podataka po službenoj dužnosti i da u toku provjere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama”.

”Ovo kod činjenice da se na okolnosti iz zahtjeva za pokretanje postupka o utvrđivanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije mogao izjasniti jedino javni funkcioner u odnosu na koga se zahtjevom tvrdi da je prekršio odredbe Zakona, tj predsjednik Milo Đukanović, budući da se ne radi o podacima o kojima je postojala obaveza državnih organa da vode zvaničnu evidenciju.“ naglašava se u presudi

Zbog toga su naložili Agenciji da donese novo, zakonito rješenje, po prijavi MANS-a.

Presuda Upravog suda iznova dokazuje do koje mjere je ASK bio fokusiran na zaštitu najviših funkcionera prethodne vlasti kada je u pitanju procesuiranje zbog očiglednog kršenja antikorupcijskih zakona.

Iz MANS-a se na ovo osvrnuo direktor ovog Istraživačkog centra, Dejan Milovac.

”Iz rješenja koja su osporena pred Upravnim sudom se javno vidi namjera Agencije da Đukanovića poštedi obaveze poštovanja Zakona o sprečavanju korupcije. Upravni sud je ispravno konstatovao da je obrazloženje Agencije za nepostupanje u slučaju skupocjenih satova bilo u neskladu sa zakonom, te da su propustili da u vezi pomenutih satova traže izjašnjenje Đukanovića. Iz ASK-a su se pravdali da njihove takozvane provjere po službenoj dužnosti nisu pokazale nepoklapanje između imovine Đukanovića i podataka institucija koje vode zvaničnu evidenciju o tome.“ poručuje Milovac.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.