Varhelji: Za EU reforme potrebna stabilna Vlada

„Istakao bih dvije stvari – slobodu medija i pravosuđe gdje je potrebno zakonodavstvo i akcija“

Za EU reforme je potrebna stabilna Vlada i parlametnarna većina i Skupština koja će podržati napredak Crne Gore i sad je vrijeme da se posao ubrza, kazao je komesar za susjedstvo Evropske komisije, Oliver Varhelji nakon međuvladine konferencije.

On je kazao i da je Evropska komisija uputila detaljne smjernice Crnoj Gori kako bi se ostvario što brži napredak u poglavljima 23 i 24.

Varhelji je kazao da današnja konferencija šalje snažan signal posvećenosti Brisela proširenju Evropske unije.

„Vjerujem da ćemo oživjeti proces pridruživanja učinivši ga dinamičnijim i ubjedljivijim na osnovu objektivnih kritetijuma. Crna Gora je otvorila sva poglavalja pa je fokus bio na vladavini prava, koja će određivati tempo pregovora. Prioritet za dalji ukupan progres i zatvaranja poglavlja bazira se na iprivremenim mjerilima u poglavljima 23 i 24. Danas smo uputili jasne i detaljljne smjernice kako bi se ovo ostvarilo – rekao je Varhelji na zajedničkoj pres konferenciji sa državnim sekretarom MVP Slovenije, Gašperom Dožvanom i crnogorskim ministrom ekonomskog razvoja.

Varhelji je kazao da je ključno da svi akteri u Crnoj Gori – Vlada, parlament i pravosuđe – iskažu posvećenost i pretvore u rezultate.

„Istakao bih dvije stvari – slobodu medija i pravosuđe gdje je potrebno zakonodavstvo i akcija. Vlada mora donijeti reforme koje su u skladu sa EU zakonima i Venecijanskom komisijom“- kazao je Varhelji.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije koja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom, Gašper Dožvan kazao je da je politički dijalog od ključne važnosti za novu metodoligiju pridruživanja.

On je ukazao da je potrebno više konkretnih rezultata u poglavljima 23 i 24.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.