Veće plate za 12.000 službenika

Usaglašavanje granskih kolektivnih ugovora za javnu upravu i pravosuđe u fazi je finalizacije, pa se, shodno tome, za oko 12.000 državnih službenika i namještenika, na državnom i lokalnom nivou, očekuje povećanje koeficijenata

Kako navode, očekivanja su da će ugovori biti potpisani do sredine, a najkasnije do kraja februara. Kako su istakli, u završnoj fazi su i aktivnosti oko povećanja zarada za više od 640 zaposlenih iz oblasti kulture.

Kada je riječ o ukupnom javnom sektoru, podsjetićemo da je u prethodnom periodu došlo do povećanja zarada za zaposlene u Vojsci (1.880 vojnih lica) za oko 10 odsto (od 1. jula 2022. godine) i nemedicinski kadar u zdravstvenoj djelatnosti za 12,5 odsto (oko 2.300 zaposlenih) u decembru 2022. godine. Napomenućemo da јe medicinskom kadru bilo povećanje 12,5 odsto od januara 2022. godine, dok se doktorima i specijalistima izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zarada povećala za još oko 50 odsto – ukupno oko 7.200 medicinskog kadra i ljekara. Zaposlenima u Upravi policije plate su povećane za 20 odsto (za oko 4.123 policijskih službenika), a za zaposlene u prosvjeti i ustanovi učeničkog i studentskog standarda za 20 odsto (za oko 16.000)“ odgovorili su „Danu“ iz ministarstva koјim rukovodi Aleksandar Damјanović.

Poјašnjavaјu da јe u januara ove godine za zaposlene u ustanovama socijalnih djelatnosti, njih 1.033, takođe povećana zarada, ali ne navode iznos.

Za februar ove godine predviđeno je povećanje zarada za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (oko 490 zaposlenih) za 20 odsto; za zaposlene u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva za 20 odsto (63 zaposlena); za zaposlene na Univerzitetu Crne Gore za 20 odsto – neakademskom kadru (za oko 670 zaposlenih, dok je akademskom kadru od 1. jula 2022. godine, izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zarada povećana za oko 50 odsto (za 430 zaposlenih)“ naveli su iz ministarstva.

Minimalna penziјa 60 odsto minimalne plate

U Ministarstvu finansiјa kažu da Vlada planira da, kroz intervencije u Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, omogući da tokom ove godine minimalna penzija bude 60 odsto minimalne zarade, a da prosječna penzija bude 60 odsto prosječne zarade.

Povećanje zarada i penzija predstavlja solidarnu i odgovornu reakciju Vlade na inflaciju, kao i namjeru, da u mjeri mogućeg, zaštiti životni standard građana i doprinese održivosti njihove kupovne moći“ dodaјu u finansiјskom resoru.

Povećanje koeficijenta za javnu upravu – Grupa poslova D

Povezane vijesti

BiH: Pronađen kokain u paketima banana

Kokain su juče prilikom rada u skladištu pronašli u paketima banana radnici te odmah obavijestili svoga šefa, koji je pozvao vlasnika firme U Širokom Brijegu,