Večeras se otvara nebo, u ponoć zamislite želju: Bogojavljenska noć je najmoćnija u godini

Vjernici sjutra objeležavaju Bogojavljenje, veliki praznik za koji se vezuju brojni običaji.

Pravoslavni vjernici sjutra slave, Bogojavljenje, koji je jedan od 15 najvećih praznika, a proslavlja se 19. januara i predstavalja kraj takozvanih „nekrštenih“ dana. Vjernici se, na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

U ponoć, preciznije, noćas, na prelazu između 18 i 19. januara, otvara se nebo. Zato se vernici u ponoć mole i iskazuju želju koja će im biti ispunjena. Prema narodnom vjerovanju, sve djevojke koje žele da se udaju treba na Bogojavljensku noć da stave ogledalce ispod jastuka kako bi sanjale budućeg muža. Pored ogledala stavljale su se i svijeće, a jako je važno da ogledalo ne pukne jer u tom slučaju, verovalo se, sledi sedam godina nesreće u ljubavi.

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade djevojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sjekire, jer se veruje da će se na taj način izbjeći svađa među njima.

Običaj je negdje da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snijega, vjeruje se da će godina biti rodna, a vedro vrijeme najavljuje sušnu godinu.

Zarad boljeg zdravlja u rijeci se ritualno izvodilo kupanje pred samo svanuće na Bogojavljenje. Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi. U reku se baca Časni krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog maldića koji prvi dopliva do njega vjeruje se da će imati sreće tokom čitave godine.

Povezane vijesti