Većina poslanika za povećanje naknada svršenim visokoškolcima – sa 266 na 450 eura

Poslanici skoro svih poslaničkih klubova najavili su podršku povećanju naknada za korisnike Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem.

U Skupštini je završena rasprava o Predlogu izmjena Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović kazala je da je saglasna da naknadu od 266 eura treba povećati.

Ona smatra da su potrebne konsultacije sa Ministarstvom finansija, odnosno dobra procjena koliko će to sve da košta, da bi mogli da nađu kvalitetno rješenje.

Poslanik SD-a Damir Šehović rekao je da je cilj Predloga zakona da naknade za korisnike programa stručnog osposobljavanja budu povećane sa 266 na 450 eura

Prema njegovim riječima, suština Predloga zakona je uklanjanje više nego očigledne nepravde i diskriminacije prema svršenim visokoškolcima koji su učesnici programa stručnog osposobljavanja.

On je čestitao trenutnim korisnicima na uvećanju naknada.

„Ali i budućim, jer sam siguran da, za koje god rješenje da se opredijelimo i na koji god način izvršimo transformaciju programa stručnog osposobljavanja, visina naknade koju će mladi primati neće biti niža od minimalne zarade“, naveo je Šehović.

On je poručio da neće biti kompromisa sa njihovim predlogom, jer nije riječ o novcu, nego o principu.

„Svršeni visokoškolac nikako ne može primati nižu zaradu od nekog ko je završio osnovu školu. Sva rješenja koja budu kandidovana, a budu išla u pravcu odustajanja od ovog principa, što se tiče SD-a neće biti prihvaćena”, naveo je Šehović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da su podnijeli amandaman na Predlog zakona da povećanje naknada bude prvo na 350, a da se u drugoj fazi ide na povećanje na 450 eura.

„Ukoliko nema spremnosti da idemo sa postepenim povećanjem, svakako ćemo podržati povećanje na 450 eura“, poručio je Konatar.

Istakao je da je ulaganje u mlade i stručne ljude jedini ispravan put za Crnu Goru.

Poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović kazao je da je prihvatljivo i neophodno podržati izmjene Zakona.

Program stručnog osposobljavanja, kako je ocijenio, pokazao je pozitivne, ali i dosta
negativnih strana.

„Još nije sprovedena institucionalno sveobuhvatna procjena isplativosti programa i zadovoljstva njegovim korisnika“, dodao je Bojović.

Poslanica GP URA Božena Jelušić rekla je da će Klub Crno na bijelo podržati povećanje naknada.

Ona je istakla da bi bilo dobro da imaju mišljenje Vlade o tom predlogu zakona i neku vrstu procjene uticaja koji taj zakon može da vrši.

„Ostaje realno pitanje da li to treba uraditi ovako u startu, povećati na 450 eura, jer je i to malo. Možda ne treba razmišljati samo o ova dva mjeseca, nego o postepenom povećanju u toku naredne godine. Pitanje je da li to treba uraditi frontalno opterećenjem budžeta i uvažavanjem obaveze poslodavaca da i oni sami nešto za svoje benefite daju“, navela je Jelušić.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Nikola Bajčetić kazao je da će PzP podržati predlog zakona.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da će ta partija podržati Predlog zakona iz više razloga, i da očekuje analizu fiskalnog uticaja, kao i mišljenje Vlade.

On je saglasan da treba sagledati fiskalni uticaj povećanja naknada, vidjeti koliko bi bilo učestvovanje poslodavaca i kako će se to reflektovati na budžet.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da vjeruje da će njihov predlog biti jednoglasno podržan u parlamentu.

„Od početka ove god povećana je minimalna zarada, a naknada korisnicima je ostala na istom nivou“, naveo je Mugoša.

On smatra da je potpuno pravdedno da se naknade povećaju barem na nivo minimalne zarade.

„Nemojmo da pravimo nikakve kompromise da to ne bude 450 eura, jer ako krenemo u tom pravcu opet odustajemo od principa pravednosti“, naglasio je Mugoša.

On je poručio da se moraju sagledati svi aspekti nakon deset godina implementacije Programa stručnog osposobljavanja.

„Pozdravljam zajedničku intenciju da iskoristimo period do kraja godine da zajedno sa predstavnicima studenata, visokoškolcima koji su prošli program, udruženjima poslodavaca, pokušamo da unaprijedimo model programa“, naveo je Mugoša.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković kazao je da će poslanici te stranke podržati predlog zakona.

“Mislim da je bilo mnogo bolje to definisati na sljedeći način – 50 odsto od prosječne zarade u prethodnoj godini, ali ne manje od minimalne zarade u Crnoj Gori”, naveo je Striković.

To, kako je dodao, omogućava da rastom prosječne zarade u Crnoj Gori raste naknada korisnicima programa stručnog osposobljavanja.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković ponovila je da će ta partija podržati to zakonsko iako, kako je ocijenila, nije idealno.

„Najavili smo da ćemo u septembru pokrenuti opštu raspravu kako bismo došli do opšteg konsenzusa, kako bi mladi, stručni kadar dobio status kakav zaslužuje“, navela je Vuković

Povezane vijesti