Velika želja za moći, brzo bogaćenje, bahatos Spajića i Odovića…i na kraju rascjep…

Podsjetimo se činjenice da su Spajići i Odovići bili visoko funkcionirani u DPS-u, i da su imali sve benefite kao DPS kadrovi svih trideset godina..da su se upravo kroz benefite DPS-a i školovali po inostranstvu… I da će željni moći i funkcije “gaziti” da nastave korakom DPS-a.

Previše različitih stavova, bez ideologije, previše sujeta, ljubomornih scena, želje za vlašću, moći, neodgovornosti prema građanima, od strane visokih funkcionera pokreta “Evropa sad”.

Ovaj pokret je sada na političkim mukama i pred evidentnim raskolom, što je rezultiralo netrpeljivost lidera i njegovog zamjenika Milojka Spajića i Jakova Milatovića.

Kao nekada iza Mila, kada je brutalnim metodama ponio prevagu nad svojim kumom Momirom, sinoć se dešava to da su isti kriminalci i DPS tajkuni stali iza Spajića.

Kao bivši ministar finansija Milojko Spajić zadužio je državu, sklapao nezakonite i po državni budžet štetne ugovore, za kratko vrijeme sklapao nelegalne i skrivene poslove sa DPS tajkunima, preko noći kupovao vile i stanove po Beogradu, unapređivao DPS kadrove i ušao u zonu krivične odgovornosti, nekoliko predmeta formiranih u njegovoj režiji predate su SDT-u na razmatranje, za koja će, veoma brzo i odgovarati…ili mu se pak žuri, u nadi da će se imunitetom zaštititi, baš onako kako je to radio Milo Đukanović 30 godina.

Šta se to promijenilo od trenutka kandidature Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore? Zašto je tada nastao sukob unutar Pokreta “Evropa sad“?

Pojedini visoki funkcioneri, na čelu sa Milojkom Spajićem i Jankom Odovićem žele što prije da se, narodski rečeno, “domognu” funkcija i moći, kako bi nastavili tamo gdje su stali – u iskazivanju moći i bahaćenju, a prije svega nastavili sa nelegalnim poslovima i brzim bogaćenjem… Baš zato, Jakov Milatović i ljudi oko njega žele da se “ograde” od ovakvih pređašnjih postupaka pomenutih, jer je i sam svjestan činjenice da će morati za ista da odgovaraju.

Sve ovo dobija potvrdu kroz scenario sa jučerašnje sjednice Glavnog odbora PES kada je “jednoglasno” odlučeno da Pokret Evropa sad izađe samostalno na parlamentarnim izborima, i da, iako ga na Predsjedništvu PES nisu podržali, Milojko Spajić bude nosilac liste, a na sjednici nije prisustvovao novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Danas je na sve to stigla reakcija Milatovića. Predsjednik Crne Gore i potpredsjednik Evrope sad Milatović kaže da jučerašnja sjednica GO te stranke nije sazvana ni na etičkom, ni na principu zajedništva.

“Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sjednice GO. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu”, kazao je Milatović.

Neslaganja u Pokretu počela su kada je Milatović nakon dešavanja sa Spajićevim državljanstvom i prebivalištem i nakon saznjanja javnosti da je o tom pitanju obmanuo javnost, saopštio da, nažalost, ni Spajić ni PES kao partija nijesu pokazali potrebnu dozu odgovornosti da adekvatno upravljaju situacijom.

Milatović je odnio ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima zahvaljući podršci partija većine od 2020. godine, uz nesebičnu podršku SPC. Mada to nijesu ni krili. Svesrdna podrška Milatoviću došla je od strane svih partija parlamentarne većine DF-a, SNP-a, Demokrata i URE, na šta im je Milatović I dalje zahvalan i svesan činjenice da nikada ne bi ostvario takav rezultat da nije bilo podrške ovih partija.

Spajić, Milović i Odović su tu činjenicu brzo zaboravili i nastavili da se ponašaju baš onako kako su se ponašalii prema tim partijama, koje su ih dovele na funkciju na kojoj su bili, za vrijeme svog mandata, nadmeno i neprijateljski.

Sve to nije čudno, ako se podsjetimo činjenice da su Spajići i Odovići bili visoko funkcionirani u DPS-u, i da su imali sve benefite kao DPS kadrovi svih trideset godina..da su se upravo kroz benefite DPS-a i školovali po inostranstvu… I da će željni moći i funkcije “gaziti” da nastave korakom DPS-a.

Njihova politička neodgovornost i neozbiljnost ogleda se kroz još jedan primjer, kada je Janko Odović prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto u Predsjedništvu ove partije, ali je onda odlučio da je povuče. To Predsjedništvo Pokreta Evropa sad nije prihvatilo, te je donijeta odluka da Odović bude isključen iz stranke. Odović je nakon sjednice GO I nakon “jednoglasne” odluke da Spajić bude nosilac liste, kazao da je došlo do nesporazuma, i da će pitanje njegovog statusa biti razamtrano na nekoj narednoj sjednici.

Kažu da je raskol dvojice lidera neminovan i da je mogući scenario totalni raskol u PES-u, od kojeg bi se mogle stvoriti dvije partije, odnosno sadašnja i još jedna, kojima će rukoviditi Spajić i Milatović.  Takođe, funkcioneri su podijeljeni u dva tabora, jedan naklonjen Spajiću, drugi Milatoviću. Navodno, Spajić ima veću podršku unutar partije. Ni to nije čudno, imajući u vidu da se oko njega okupljaju ranije pristalice DPS-a, jer je i on do nedavno bio dio te partije.

Gdje ovo društvo želi da idemo? Najveće pitanje današnjice.

Smijemo li dozvoliti sebi da i narednih 30 godina isti vladaju iz sjenke i staju iza jedne po jedne ličnosti željne moći, gaženja i igranja sa narodom?

Povezane vijesti