(VIDEO) Film „Oluja“ će tek puniti bioskopske sale: Neke rane nikad ne zacijele

Scenario i režiju ove potresne ratne priče, prve koja govori o progonu Srba 1995. godine potpisao je Miloš Radunović

Film „Oluja“ o stradanju i protjerivanju više od 250.000 Srba iz domova u Krajini nedavno je premijerno prikazan u Beogradu.

Scenario i režiju ove potresne ratne priče, prve koja govori o progonu Srba 1995. godine potpisao je Miloš Radunović.

Jednu od glavnih uloga igra Zlatan Vidović koji je za „Nova S“ govorio o utiscima nakon premijere, snimanju i važnosti ovog ostvarenja:

Bilo je jako emotivno. Imam empatiju prema svemu što se dogodilo. Kada gledam i vraćam te slike, one u meni prouzrokuju tugu i saosjećanje. S druge strane, kao glumac jedva sam dočekao da vidim film jer smo ga jako dugo snimali, preko dvije godine. Publika je zaista lijepo prihvatila našu priču i srećan sam zbog toga – kazao je on.

Pričajući o tematici, Vidović kaže da na ovim prostorima nikada neće proći dovoljno vremena da se govori o „tom zločinu počinjenom nevinim ljudima“:

Neke rane nikad ne zacijele, ali je mnogo potrebnije da o njima pričamo, nego da o njima ćutimo. To je jedini izlaz ka nekom ozdravljenju, oprostu, drugačijem pogledu na sve. Zato mislim da je „Oluja“ jedna antiratna drama o ratu. Mislim da smo uspjeli da se sklonimo i od dnevnopolitičkih tema i ljudi koji su učestvovali i bili na tim funkcijama u to vrijeme. Napravili smo film o malom čovjeku – kazao je Vidović.

Upitan kako se osjećao kada je prvi put pročitao scenario istakao je:

Kada čitaš nešto, a znaš da se to zaista desilo mnogo je teže i stravičnije da procesuiraš to sve kroz sebe. Trebalo mi je par dana da shvatim da li sam ja dorastao da igram tako nešto u jednoj tako značajnoj temi. Malo vremena je prošlo između „Dare iz Jasenovca“ i „Oluje“. Nisam htio da upadnem u zamku da igram nešto slično, međutim, likovi su totalno drugačiji, sve je drugačije i napisano i snimljeno u odnosu na „Daru“. Zato sam odlučio da prihvatim i mislim da smo napravili jednu poštenu stvar – zaključio je Vidović.

U filmu pored njega igraju i Jovo Maksić, Davor Janjić, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Maja Kolundžija, Novak Bilbija, Marko Baćović, Jelena Čović i Ivan Vujović

Povezane vijesti