VJEČITA DILEMA – Koliko JAJA treba pojesti za VASKRS u JEDNOM DANU?

Nutricionisti preporučuju koliko jaja vam je dovoljno.

Nutricionisti imaju podijeljena mišljenja. Mnogi nas savjetuju da jedemo svakog dana dva jaja, dok drugi govore da treba da ih konzumiramo umjereno i ne tako često.

Uoči Uskrsa, sigurno ćemo ih jesti više nego inače, ali stručnjaci savjetuju da vodimo računa o granici pretjeranog unosa.

Ukoliko svakog dana pojedete dva do tri jaja, vaše tijelo će dobijati dovoljno kolina, vitamina koji predstavlja najvažniji gradivni sastojak našeg mozga.

Kokošija jaja su bogata luteinom, supstancom koja je odgovorna za jasan i dobar vid.

Biotin, vitamin B12 i proteini koji poboljšavaju varenje doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u kokošijim jajima potpomažu eliminaciju toksina iz jetre.

Šta se dešava ako pretjeramo sa jajima?

Veći unos od predviđenog može da poveća holesterol. LDL holesterol, poznatiji kao loš, prenosi se iz jetre do arterija i tjelesnog tkiva. Istraživači kažu to može da dovede do gomilanja holesterola u krvnim sudovima i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Žumance sadrži velike količine holesterola: prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, u velikom jajetu nalazi se oko 185 miligrama holesterola, što je više od polovine preporučene doze unosa.

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže ukupno 300 miligrama dnevno. O ovome su često govorili i srpski nutricionisti, koji su istakli da uskršnja jaja treba držati u frižideru do sedam dana, dok puknuto jaje može da se čuva pet dana.

Ženama se savjetuje da dnevno pojedu dva jaja, dok su tri jaja preporuka za muškarce, iako oni uglavnom jedu mnogo više.

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu