Vjernici islamske vjeroispovijesti slave Ramazanski bajram

Ramazanski bajram traje tri dana, a običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas slave Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta.

Ramazanski bajram traje tri dana.

Običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze groblja, mezarja, a treći dan provodi se u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Bajram se čestita riječima „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je u bajramskoj poruci da ovaj Bajram treba da bude praznik pobjede trajnih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira nad nasiljem, pravde nad silom.

Juče je, u čestitki povodom tog praznika, pozvao vjernike da se raduju danima Bajrama, jer su uspjeli savladati „sve one destruktivne sile u nama“.

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –