Vjerovanja i običaji na Veliki ponedeljak: Počela najznačajnija sedmica u hrišćanstvu

Poslednja nedelja velikog Uskršnjeg posta počinje Velikim ponedeljkom, danom kada se slavi bratska i sestrinska ljubav

Velikim ponedeljkom počela je sedma, poslednja nedelja Uskršnjeg posta, u kojoj svi dani nose naziv – Veliki. Ova nedelja naziva se Strasna ili Stradalna sedmica, a završava se Uskrsom i uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

Veliki ponedeljak je prvi dan Strasne sedmice, a ovo je praznik koji čuva sećanje na dan kada je Isus Hrist ušao u Jerusalimski hram, u pratnji naroda.

Hristos je tu zatekao trgovce koji su bukom i jurnjavom za novcem smetali vjernicima u molitvi, pa ih je otjerao. Potom je, prema predanju, riječima isušio drvo smokve koja nije rađala, a ona je bila simbol judejske sinagoge u kojoj nije bilo ni ploda ni zakona, kao i ljudske duše koje nije znala za molitvu i pokajanje – duhovni plod.

Isus je ogladnio na putu iz Vitanije, te je prišao smokvi i rekao:

„Da nikada od tebe ne bude roda do vijeka. I odmah usahnu smokva.“

Veliki ponedeljak je i dana kada se vjernici sjećaju Josifa, sina starozavetnog patrijarha Jakova koji je postao vladar Egipta nakon što se spasao od zatočeništva pošto su ga braća sklonila iz zavisti i rekla njihovim roditeljima da su ga ubile divlje životinje.

Vjerovanja i običaji na Veliki ponedeljak

Ovo je praznik kada se prašta i kada se vjernici pokaju zbog grehova, a obilježava se i kao dan bratske i sestrinske ljubavi, pa se na Veliki ponedeljak najmlađi uče da moraju da poštuju braću i sestre.

Srpska pravoslavna crkve se u bogosluženju sjeća Svetog pravednog celomudrenog Josifa, jer je on, kao i Hrist, prodat (od strane braće) za trideset srebrnika.

Vjeruje se da na Veliki ponedeljak treba pojačati molitvu, bdenje i post.

I dalje traje strogi post na vodi

Povezane vijesti

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan