,,Vjesnik“ 1915: Lovćen je sveta planina i kandilo srpske slobode, napad na njega je udar nožem u srpsko srce

Lovćen, sveta planina, nikad pretuljeno kandilo pred likom znamenja srpske slobode, od onomad se od ubojne vreve u temeljima trese. Kupa se u junačkoj krvi svojih divnih i dičnih branioca.

Napad na njega je udar noža u naše srce, u naše biće, objavio je cetinjski list ,,Vjesnik“ 1915. godine, nakom prvih udara Austrougara na lovćenske položaje našeg naroda.

Lovćen, sveta planina, nikad pretuljeno kandilo pred likom znamenja srpske slobode, od onomad se od ubojne vreve u temeljima trese. Kupa se u junačkoj krvi svojih divnih i dičnih branioca. Napad na njega je udar noža u naše srce, u naše biće, objavio je cetinjski list ,,Vjesnik“ 1915. godine, nakom prvih udara Austrougara na lovćenske položaje našeg naroda.

Lovćen je, kako je napisao ,,Vjesnik“, najljepši ukras Crne Gore i najizdignutiji svjetionik u mračnim vjekovima balkanskog ropstva i da je ta sveta srpska planina sada napadnuta i u najvećoj opasnosti.

Cetinjski „Vjesnik“

– Sada je najžešćom, nadbjesomučnijom silom napadnut. Napad na njega je udar noža u naše srce, u naše biće, upozorio je stari politički list

Sa Cetinja je poručeno da je lovćensko podnožje poslednji bastion srpske slobode i da će svaki Srbin na svojoj svetoj planini ako treba i da pogine za slobodu, ime i čast Crne Gore.

– Odasvuda pritisnuti od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, koji je nagnao ostatke srpske nezavisnosti pod vrhove crnogorskih planina, svi smo se fizičkim otporom i uzdanjem duha pribili uz, svakojem Srbinu i Slavjaninu, dragi i sveti Lovćen, da na njemu izginemo za slobodu, ime i čast Crne Gore, zaključeno je u tekstu koji je objavljen u decembru 1915. godine.

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas