VLADA ĆE IMATI TRI POTPREDSJEDNIKA, OBIMNI RESORI ĆE SE PODIJELITI

➡️Rekonstruisana Vlada da ima tri potpredsjednika, resori koji su se pokazali kao obimni biće podijeljeni

Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsjednika, a aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade. Svi potpredsjednici bi ujedno bili i resorni ministri, saopštio je premijer koji se oglasio povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

„Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine“, rekao je Krivokapić.

➡️Saopštenje Krivokapića prenosimo integralno:

„Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapredjenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

  1. Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.
  2. Vlada će imati 3 potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.
  3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.
  4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.
  5. Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca 3 izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti“, navodi se u saopštenju predsjednika Vlade.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.