Vlada će pomoći da Mojkovac dobije perspektivu koju zaslužuje

Vlada Crne Gore će raditi na tome da Mojkovac dobije perspektivu kakvu zaslužuje, poručeno je na svečanosti povodom Dana opštine Mojkovac koja je upriličena danas

Na svečanoj sjednici prisustvovali su episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ministri, predsjednici opština i druge brojne zvanice.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić rekao je da se danas sjećamo junaka slavne Mojkovačke bitke kojima se ponose ne samo građani Mojkovca nego i čitave Crne Gore.

„Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka koja, nas potomke, obavezuje i podsjeća da svojim djelima budemo njihovi dosledni naslednici. Žrtva mojkovačkih junaka koji su svoje živote dali za spas svoje braće ne zaostaje po junaštvu iza Kosovske bitke. Mojkovačka bitka je ponos i Crne Gore i cijelog srpstva. Svako sjećanje na serdara Janka Vukotića i njegovu hrabru vojsku navodi nas na razmišljanje i preispitivanje: možemo li i mi sada biti toliko solidarni i požrtvovani koliko su oni mogli nekada? Pitanje na koje će, nadam se, vrijeme pred nama dati odgovore…“, ispričao je Delić.

Naveo je da su protekloj godinu izdvojili 130.000 eura za asfaltiranje puta ka Bojnoj njivi u dužini od oko dva kilometra koji vodi direktno do spomenika junacima Mojkovačke bitke a već u ovoj godinu biće urađeno idejno rešenje za Memorijalni centar posvećen junacima Mojkovačke bitke.

„Uz obavezu da se sjećamo prošlosti i istorije ali i da radimo na budućnosti, intezivno smo radili na poboljšanju uslova života u našoj opštini. Prethodna 2023. godina za rukovodstvo opštine, ali i sve naše građane bila je izuzetno uspješna. Ovakave ocjene, temelje se na osnovu realizovanih projekata koji su u značajnoj mjeri doprinijele unapređenju kvaliteta života građana Mojkovca. Značajna finansijska sredstva od oko 800.000 eura uloženo je u putnu infrastrukturu“, rekao je delić.

Kazao je da su asfaltirali više putnih pravaca u seoskom području, a počeli su radove na nekoliko dionica koji će biti gotovi do kraja ove godine.

„Preko 200.000 eura uloženo je za izgradnju dvosmjerne saobraćajnice u ulici Oslobodilačkih ratova. Planiramo da i u ovoj 2024. godini za izgradnju i popravku putne infrastrukture iz budžeta izdvojimo značajna sredstva.  Dodatnim zalaganjem  uspjeli smo da u državnom budžetu obezbijedimo sredstva od 1,3 miliona za asfaltiranje puta do crkve Ružice na Sinjajevini, kao i dodatnih 350.000 eura za povezivanje Štitarice preko Preprana sa Podbišćem, kao i Lazine sa Lepencem preko Uroševine“, izjavio je Delić.

Govoreći o izgledu grada, istakao je da će više od milion eura biti uloženo u rekontrukciju gradskog trga.

„Trenutno je projekat u fazi revizije, a na proljeće očekujemo da se počne s radovima. Predano smo radili na projektu skijališta sa mojkovačke strane Bjelasice. U protekloj godini završena je dionica puta Mojkovac – Vragodo, trenutno se radi i projekat vodovoda na Žarskom, a Uprava za saobraćaj rapisaće novi tender za izgradnju mosta na Tari koji će spojiti magistralni put Mojkovac – Kolašin sa budućim ski centrom. Plan je da Mojkovac uskoro dobije ski centar koji će unaprijediti razvoj turizma ne samo Mojkovca nego čitavog sjevera Crne Gore“, kazao je, između ostalog, Delić

Povezane vijesti

Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše „javni poziv za v.d. direktora“ policije od 4. do 10. marta!? Vlada je večeras, na