VLADA NUDILA SAMO PRAZNA OBEĆANJA ZA SPASAVANJE BERANSKOG RUDNIKA MRKOG UGLJA

Bivši radnici navode da je krajnje neprimjereno što država na pravi način nije prepoznala probleme.

I pored brojnih najava Vlada Crne Gore nije pružila nikakvu konkretnu pomoć za spasavanje beranskog Rudnika mrkog uglja i ponovno pokretanje proizvodnje u jami Petnjik.

To je juče potvrdio i izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić, ističući da je zvog potapanja jame pričinjena ogromna šteta, te da je sadašnje stanje postalo praktično neodrživo.

„Poslije velikih napora u zadnjih mjesec dana uspjeli smo vagonima da izvučemo vodu iz jamskih prostorija koje su zbog nestanka stuje bile potopljene. Međutim, dataljna sanacija kvarova na postrojenjima iziskuje velike napore i materijalna ulaganja. Treba još dosta toga uraditi de se ponovo pusti struja u jamu. Dodatni problem je što nemamo dovoljno angažovanih radnika za sve ove poslove, tako da se nalazimo u jednoj vrlo nezahvalnoj situaciji, s obzirom da nam je mjesecima blokiran račin i da nam na naplatu pristižu određena dugovanja. Za svo ovo vrijeme niko iz Vlade nas nije kontaktirao niti je pristigla ikakva pomoć u cilju spasavanja ovog izuzetno važnog privrednog subjekta ne samo za Berane, nego i za čitavi region. Zato ponovo apelujemo na Vladu da konačno pronađe način da pruži ruku pomoći beranskom rudniku i doprinese ponovnom uspostavljanju proizvodnje“- naglasio je Šćekić.

Predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac kazao je za „Dan“ da je u više navrata kod državnih organa insistirao da se pronađe način za ponivno aktiviranje beranskog rudnika, ali da se sve završavalo na razgovorima.

„U više navrata smo u razgovorima i sa premijerom i sa članovima Vlade insistrirali da se pronađe model da rudnik ponovo profunkcioniše. Međutim, rješenje još uvijek nije pronađeno. Nedavno mi je nezvanično iz Vlade rečeno da ne postoje zakonski uslovi da se regresiraju određene obaveze rudnika, već da bi to moglo da se uradi ako se on pripoji tremoelektrani u Pljevljima. Zato ljudi iz Vlade treba da sjednu za sto sa vlasnikom rudnika kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja“ naveo je Bogavac.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne