Vlada odobrila 220.000 eura za Eparhiju budimljansko-nikšićku

Takođe, navodi se da je ulaganje krajnje neophodno, radi očuvanja ovog izuzetnog dobra naše kulturne baštine

Vlada Crne Gore je saopštila da je na današnjoj sjednici usvojena  Informacija o korišćenju sredstava Tekuće budžetske rezerve u cilju implementacije Zaključka Skupštine Crne Gore od 27.12.2022. godine.

-Riječ je o Zaključku Skupštine Crne Gore povodom usvajanja Zakona o budžetu za 2023. godinu kojim je Vlada zadužena da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostoškog u Nikšiću. U Informaciji se navodi da ovaj objekat predstavlja jedan od najreprezentativnijih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori koji posjeduje pravni satus kulturnog dobra pod državnom zaštitom, ali je i svojevrsan znak kulturnog raspoznavanja Nikšića- navode iz Vlade.

Takođe, navodi se da je ulaganje krajnje neophodno, radi očuvanja ovog izuzetnog dobra naše kulturne baštine i ujedno je moralna obaveza prema palim junacima u ratovima za oslobođenje od 1875. do 1880. godine radi čijeg spomena je i podignuta.

-Naglašava se da je u toku izdavanje konzervatorskih uslova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u svrhu izrade projekta za njenu rekonstrukciju koja bi podrazumijavala: sanaciju spoljne i unutrašnje fasade, zamjenu prozora i bakarnog krova, restauraciju satnog mehanizma i zvonarskog elektro-sistema, sanaciju elektro instalacije, vodoinstalacije i informatice infrastrukture, izradu palionice svijeća i suvenirnice, popločavanje platoa i sanaciju stepeništa. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da na osnovu dostavljene dokumentacije i konzervatorskih uslova iz sredstava Tekuće budžetske rezerve Eparhiji budimljansko-nikšićkoj uplati 220.000 eura- dodaju iz Vlade

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u