Vlast smatra da je Đukanović povrijedio Ustav

U toku je Treća sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2021. godini. Na dnevnom redu je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, kao i Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete, Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova, te  Izbori, imenovanja i razrješenja.

Kako smo ranije saopštili, SNP je podnio inicijativu, za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, u obrazloženju inicijative naveo je da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da „nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”

Predsjednica Ustavnog odbora, Simonida Kordić, koji je prihvatio inicijativu, poručila je da se Đukanović miješao u vjerska pitanja, te da je prekršio sekularnost.

– Miješanjem u poslove koji nisu poslovi predsjednika države, prekršio je Ustav. Inicijativa obuhvata i krivičnu odgovornost zbog pokušaja sprječavanja vjerskog čina preko bivšeg direktora policije Veselina Veljovića – kazala je Kordić. 

Joković: Inicijativa za smjenu Đukanovića opravdana

Ranije danas Vladimir Joković je izjavio da smatra da je inicijativa potpuno opravdana.

  • “Od Đukanovića se trebalao očekivati, kao kada je, kad mu je trebalo, ljubio krst mitropolita Amfilohija, da iskoristi autoritet prema onima kojim ima, da kao predsjednik omogući da se ustoličenje obavi na Cetinju. Ali, razumijem ga, jer je to njegov politički stav, ali vaša politika podjela je doživjela poraz 30. avgusta prošle godine”, rekao je Joković.

On je kazao da je vrijeme da Đukanović podnese ostavku i “skine sa Crne Gore etiketu da je kriminalna država”.

  • „Ne mogu da vladaju Crnom Gorom oni koji su gušili razvoj demokratskog društva, do savrštenstva doveli sve izborne manipulacije. To je vlast koja je progonila sve u Crnoj Gori“ naveo je, pored ostalog, Joković.

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne