Vremena i kiseonika sve MANJE – Iz nestale podmornice se čulo LUPANJE kao poziv u pomoć?

Posada koja traga za nestalom podmornicom „Titan“, čula je u utorak zvukove udaranja na svakih 30 minuta, navodi se u internom vladinon izvještaju o potrazi.

Lupanje se čulo i četiri sada kasnije, kako se navodi, kada su raspoređeni dodatni sonarni uređaji.

Nije jasno kako se uopšte čulo lupanje i koliko dugo, a naknadnim ažuriranjem dopisa, navedeno je da se u utorak uveče čulo više zvukova, iako to nije opisano kao lupanje, prenosi CNN.

Ovo se daje nadu da ima preživjelih. Čule su se dodatne akustične povratne informacije koje će pomoći u vektoriranju površinskih sredstava, a takođe će ukazivati na kontinuiranu nadu da ima preživjelih, navedeno je u dopisu.

Američka obalska straža se ovim povodom rano jutros oglasila i naveli su da su dodatne pretrage „dale negativne rezultate“.

Saopštili su da je kanadska letjelica, koja je pomagala u potrazi „detektovala podvodnu buku“ ali da je naknadnim istraživanjem to dalo negativne rezultate.

„Kanadski avion P-3 otkrio je podvodnu buku u oblasti pretrage. Kao rezultat toga, opracije ROV-a su premještene u pokušaju da se istraži porijeklo buke, rezultati su negativni, ali se potraga nastavlja“, saopštila je obalska straža.

„Pored toga, podaci iz aviona P-3 su podijeljeni sa stručnjacima američke mornarice radi dalje analize koja će biti uzeta u obzir u budućim planovima pretrage. Ranije je u internom dopisu američke vlade navedeno da su posade koje su tražile podmornicu čule lupanje u intervalima od 30 minuta, a kanadski avion P3 je takođe pronašao beli pravougaoni objekat u vodi“, pojasnila je američka obalska staža.

Nije jasno da li se ažuriranje američke obalske straže odnosi na isti događaj.

Podsjetimo, podmornica Titan nestala je u 9.45 u nedelju ujutro nakon što je lansirana u Atlantik u 8 sati ujutro. OceanGate Expeditions, kompanija koja vodi ture i odgovorna je za podmornicu, nije obavijestila obalsku stražu o ovome sve do 17.40 časova.

Na brodu je pet ljudi, uključujući tri milijardera, a zalihe kiseonika podmornice sada su spale na manje od 40 sati, što spasilačkim ekipama daje vremena do četvrtka ujutro da pronađu podmornicu pre nego što putnicima ponestane kiseonika

Povezane vijesti

Zeta dobija registarske tablice

Svi zahtјevi predati od 20. septembra, kako dodaju, dobiće nove tablice sa oznakama „ZT“ Područna filiјala MUP-a Golubovci će početi sa izdavanjem registarskih tablica za