Vučić: Najava Prištine o ukidanju dinara na Kosovu dovodi u pitanje sve procese

Dodao je da će to biti ključna tema sastanka koji će večeras imati sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da najava Prištine o ukidanju dinara na Kosovu „zabrinjava i dovodi u pitanje sve procese“, prenosi N1.rs.

– Najava koju dobijamo iz Prištine da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini, ne samo da nas zabrinjava, već dovodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloga – rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Davosu, gdje učestvuje na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Dodao je da će to biti ključna tema sastanka koji će večeras imati sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom.

– Kao i to ko, zašto i kako se naoružava, šta je učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom, šta nije. Veoma je važno da sa SAD, kao vodećom silom svijeta, postignemo što je moguće viši stepen razumevanja i daćemo sve od sebe – rekao je Vučić.

Naveo  je da će sutra biti „najteži dan“ u Davosu – sa mnogo neformalnih skupova i o Zapadnom Balkanu i o svijetu u kojima će učestvovati i grupa zvaničnika iz Srbije koja je tamo s njim.

Komentarišući eksploziju bombe prošle noći u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice, kada je ranjena najmanje jedna osoba, Vučić je rekao da je istraga u toku i da zasad ne želi da kaže da li je to bio etnički napad na Srbe ili ima drugih razloga.

– Vjerujem da ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu znati prirodu napada. Mi nemamo efektivnu vlast da bismo mogli da nađemo svakog počinioca lako i brzo, ali prirodu samog napada ćemo znati – rekao je Vučić

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,