Vučić najavio povećanje penzija i zarada: Uložićemo novac u obrazovanje i zdravstvo

Istakao je da će dodatno raditi na ulaganju u dualno obrazovanje, ali i da će dovoditi franšize nekih od najeminentnijih svjetskih univerziteta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima i kazao da Srbija ima stabilne javne finansije.

-Želim prije svega da čestitam Božić vjernicima koji slave danas. Mir zdravlje, veselje u kući i dobru godinu. Za Božić ću samo da odgovaram na pitanja novinara, a danas ću da predstavim sve što je važno za Srbiju u naredne četiri godine – rekao je na početku svog obraćanja, pišu Novosti.

On je najavio da će predstavi sve ono što smatra da je važno za Srbiju u naredne četiri godine, ali i da će analizirati situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i da će govoriti o izbornom ciklusu.

– Od prvog januara ide 10 odsto povećanje plata u javnom sektoru, minimalna zarada ide na 47.000 dinara (u odnosu na 15.000 u odnosu na preko 11 godina značajan napredak)- istakao je Vučić.

Najavio je i povećanje penzija za 14,8 odsto od prvog januara, te istakao da ima stabilne javne finansije.

Rekao je da će stopa deficita biti 2,3%-2,4%, a da stopa javnog duga nijednog trenutka neće preći 52,5% u odnosu na BDP. Najavio je da će uložiti više nego ikada novca u obrazovanje i zdravstvo. Vučić je kazao i da je da će dodatno raditi na ulaganju u dualno obrazovanje, ali i da će dovoditi franšize nekih od najeminentnijih svjetskih univerziteta.

– Time ćemo dodatno da pojačamo naše fakultete. To ćemo gledati da u prvih šest mjeseci sledeće godine obezbjedimo kroz rebalans budžeta – pojasnio je Vučić.

Podsjetio je da je izgrađeno mnogo bolnica, kliničkih centara, ali da će Srbija morati još da radimo i da više ulažemo u ljude.

– Oni koji su u vrijeme kovida rizikovali svoje živote, oni će dobiti posao – naveo je on.

Rekao je da za tačno tri dana počinjemo izgradnju kampusa na Bio4 kampusu na Torlaku.

– To će biti strašna prednost Srbije. Moramo da radimo oko naučno-tehnoloških parkova – kazao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da država već na nekim inovativnim terapijama na osnovu istraživanja u okviru Bio4 kampusa, npr. na najnovijoj terapiji za liječenje multipla skleroze.

– Mi već radimo na onome što znači život za naše ljude – kazala je Ana Brnabić.

Navela je da sve to ne znači ništa drugo nego bolji kvalitet života svih naših građana

Povezane vijesti