Vučić najavio ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Veroni u Italiji da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to „osnova ekonomske saradnje“ zemalja koji su uključeni u tu inicijativu.

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas“, rekao je Vučić.

On je to izjavio nakon što se u okviru te inicijative sastao s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Na Međunarodnom sajmu vina „VINITALY 2023“ u Veroni je zajednički štand na kom vina izlažu proizvođači iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu, Vučić je rekao da „vjeruje u buduće prijateljstvo Srba i Albanaca“.

„Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dvije zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osjećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vrijeđajući nekoga“, rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Srbija i Albanija imaju pitanja po kojima se ne slažu, ali da je to „razlog da razgovaraju više“ i istakao da „dijalog mora da zbližava ljude“.

Albanija i Sjeverna Makedonija su priznale nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine. Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Dijalog o normalizaciji odnosa između dvije države vodi se uz posredovanje Evropske unije (EU) od 2011. godine.

Premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan inicijativa koja „daje rezultate“.

Naveo je da povećanje izvoza i uvoza između zemalja „Otvorenog Balkana“ dokazuje da barijere koje su nekad postojale zaustavljaju trgovinu

Povezane vijesti