Vučić potvrdio, u ponedjeljak sastanak sa Kurtijem u Briselu

Vučić i Kurti će razgovarati na dan kada bi Vlada Kosova trebalo da počne izricanje kazni od 150 eura vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih na kosovske tablice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić i Kurti će razgovarati na dan kada bi Vlada Kosova trebalo da počne izricanje kazni od 150 evra vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih na kosovske tablice.

Govoreći na televiziji Prva, predsednik Srbije je kazao da nije optimista da će doći do nekog dogovora, već da ne želi neko da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima.

Žozep Borelj, šef evropske diplomatije, prethodno je ocenio da je preregistracija tablica dovela do „najozbiljnije krize od 2013. godine“, te da bi Srbija i Kosovo trebalo da postignu dogovor pre 21. novembra.

Šta je rekao Vučić?

Vučić je potvrdio je da sastanak u Briselu počinje u ponedeljak u osam ujutru.

Ja nisam optimista, ja ću otići ne jer mislim da bilo šta možemo da uradimo već da im ne dam takozvani Lajbnicov ‘dovoljan razlog’ da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje„, rekao je Vučić za televizuju Prva.

On je ponovio da Beograd traži formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima i ukidanje odluke o tablicama, ocenivši da su kosovski zvaničnici „lagali da je to nešto na šta imaju pravo“ i da to nije prvi put da „oni lažu„.

Vučić je rekao da je pitao izaslanika EU Miroslava Lajčaka zašto ga uopšte zove, ali je dodao da je pozvan jer Evropa neće da prizna da je samo krivo „njihovo dete koje ljuljaju 14 godina a ono je nesposobno za život„.

Vučić tvrdi da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina, i da nije reč samo o tablicama, već i o odlukama koje je Kurti saopštio na nedavnom sastanku u Berlinu, kada su potpisani sporazumi o diplomama, ličnim kartama i profesijama.

Tada je, kako je Vučić rekao, Kurti po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa, da će zbog tablica prvo ići opomene pa novčane kazne, a da je prelila čašu odluka o smeni komandira policije za sever Nenada Đurića, iako na to nema nikakva prava

Povezane vijesti