VUKIĆ: HITNO SMIJENITI DIREKTORICU MONSTATA KAKO BI SE KVALITETNO SPROVEO POPIS

Kako smo i navikli u ovoj našoj državi, javnost iz medija saznaje da će Popis stanovništva, koji po svim propisima i zakonima treba da se održi ove godine, ipak biti sproveden do kraja godine.

Socijalistička narodna partija izražava zabrinutost da što se u ovako veliki i važan projekat ulazi bez plana aktivnosti koji je neophodan da bi se Popis stanovništva sproveo onako kako treba.

Glavni izvođač radova Monstat, svojim odnosom prema Popisu dokazuje da nije dorastao zadatku jer, prije svega, nije pripremljen plan aktivnosti u skladu sa zakonom i budžetskim sredstvima, tj. Monstat nije pripremio ono što se podrazumijeva. Monstat je bio dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa jer je ovo „popisna godina“ a proces je budžetiran.

Iz tih razloga, SNP traži od premijera Krivokapića da smijeni direktoricu Monstata Gordanu Radojević, koja je očigledno partijski vojnik bivše vlasti, jer jedino se bivša vlast buni protiv organizovanja Popisa stanovništva ove godine. Ne odgovara im iz mnogo razloga pa bi, kako su, navikli da izmanipulišu i odlože popis na neko vrijeme.

Ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja Monstata po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu. To je bilo u ono vrijeme kada je Milo Đukanović saopštavao da je gorivo luksuz a stopa nezaposlenosti bila nikad veća. Sve ovo dokazuje koliko je ova institucija bila pod uticajem bivše vlasti i sužila im za manipulisanje građanima po potrebi.

Da bi se Popis stanovnštva sproveo valjano, neophodnoje uključiti ozbiljne i profesionalne ljude kako bi se poštovale zakonske obaveze i evropski standardi. Nakon usvajanja plana aktivnosti, neophodno je formirati radna tijela i grupe za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa. Takođe, neophodna je izrada obrazaca, uputstava za popisivanje, izrada softvera za unos podataka, izbor popisivača, instrukcije za popisivače, organizacija za prikupljanje popisnih rezultata.

Sve to ne može se sprovesti sa isluženim kadrovima DPS-a čiji je jedini cilj da nanesu što veću štetu državi.

Povezane vijesti