Vukić: Izborni proces će ubuduće biti legitimniji i legalniji

Problemi sa biračkim spiskom Crne Gore su godinama prisutni u crnogorskoj političkoj javnosti, zbog čega je smanjeno povjerenje u regularnost izbornih procesa.

Nekadašnje opozicione stranke, koje su sada na vlasti, godinama su tvrdile da Demokratska partija socijalista manipuliše biračkim spiskovima na kojima, osim „fantomskih“ birača ima umrlih, duplo upisanih i lica koja decenijama ne žive u Crnoj Gori.

Obistinila se opravdana sumnja Socijalističke narodne partije da su u birački spisak upisani birači koji nemaju pravo glasa, a dokaz za to je da je do sada izbrisano 8.438 birača, kazao je poslanik te partije Dragan Vukić.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je počelo sa filtriranjem biračkog spiska nakon više vrsta provjera registara koje Ministarstvo vodi.

Poslanik Vukić naglašava da taj proces još nije završen.

„Moramo mijenjati neka zakonska rješenja koja će dovesti do potpune kontrole upisa u birački spisak, a to su izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta, u cilju unapređenja zakonodavnog i regulatornog okvira kontrole, odnosno propisivanje pravnog osnova radi provjere tačnosti podataka u registru prebivališta“, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, sama činjenica da je obrisano preko osam hiljada birača govori da će izborni proces biti legitimniji i legalniji.

„Na ovaj način se po prvi put stvaraju pretpostavke za kreiranje fer i slobodnog izbornog ambijenta, što je nasušna potreba Crne Gore“, zaključio je Vukić.

Izvor: IN4S

Povezane vijesti

BiH: Pronađen kokain u paketima banana

Kokain su juče prilikom rada u skladištu pronašli u paketima banana radnici te odmah obavijestili svoga šefa, koji je pozvao vlasnika firme U Širokom Brijegu,