VUKIĆ: NE OČEKUJEM POZITIVNO MIŠLJENJE EVROPSKE KOMISIJE OKO IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Izvještaj Evropske komisije (EK) koji se očekuje neće biti pozitivan barem što se tiče preporuka oko izbornog zakonodavstva, ocijenio je Dragan Vukić, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Iako taj odbor još uvijek nije nastavio rad, a ima rok do kraja godine da donese niz zakona koji bi trebalo da obezbijede uslove za održavanje fer i slobodnih izbora, Vukić je uvjeren da još imaju vremena da to učine i poziva sve da sjednu i da rade.

Kako je podsjetio, pod sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva podrazumijeva se implementacija preporuka iz izvještaja EK o napretku, primjena svih preporuka iz izvještaja OEBS/ODIHR, definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta, zatim analiza primjene zakona o ličnoj karti i o državljanstvu, te jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije.

➡️Sve izbore treba održati u istom danu

Socijalistička narodna partija Crne Gore zalaže se za održavanje izbora u istom danu.
„Izbori treba da se održe u jednom danu kako bi izborna atmosfera bila rasterećenija“ kazao je Vukić.

Po tom predlogu, trebalo je da se odlože izbori koji su planirani ove godine i početkom naredne i da se održe kad i izbori u Podgorici. Međutim, taj predlog zakona se još uvijek nije našao pred poslanicima, a u međuvremenu je i predsjednik države za 5. decembar raspisao lokalne izbore u tri opštine, i to Mojkovcu, Petnjici i Cetinju.

„Evropska komisija je u prethodnom izvještaju konstatovala da su izbori rezultirali promjenom sastava vladajuće većine bez presedana i sugerisala da novi parlament treba da nastoji da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže svoju posvećenost programu evropskih reformi, što je od vitalnog značaja za napredak zemlje na putu ka EU.
EK je pozvala na transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primjeni preporuka OSCE/ODIHR-a. Ako sve uzmemo u obzir, mišljenja sam da izvještaj EK koji se očekuje neće biti pozitivan, barem što se tiče preporuka oko izbornog zakonodavstva. Mislim da još imamo vremena da donesemo bitne zakone u vezi sa izbornim zakonodavstvom kako bismo ispoštovali sve preporuke OEBS-a, a i sve ono za šta smo se zalagali dok smo bili opozicija“ kazao je Vukić.

Povezane vijesti