Vukić: Teško da će se popis održati do kraja godine

Iz Vlade su saopštili da popis stanovništva nije moguće obaviti u izbornoj godini. Definisali su da će u zadnjem kvartalu da se odradi Zakon o popisu, da je nacrt zakona završen i da očekuje da će biti do 20. novembra u Skupštini.

Tokom dvadesetodnevne javne rasprave na Nacrt zakona stigli su komentari, primjedbe i predlozi sa devet adresa, među kojima i grupe NVO i agencija za istraživanje javnog mnjenja – da iz popisa treba izostaviti pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, s obzirom na, kako su naveli, izrazito nestabilnu društveno-političku situaciju i nedostatak povjerenja u institucije. 

Popis je bio planiran za april ove godine, ali nije mogao biti sproveden zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

U Crnoj Gori je posljednji popis održan 2011. godine, a praksa je da se realizuje svakih deset godina.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kazao je da se popis teško može održati do kraja godine jer se do sada nije iskreno radilo na njegovoj realizaciji.

„Pokazatelj toga je neimenovanje novog direktora ili direktorice MONSTAT-a, a takođe za javnost zatvorena javna rasprava oko Zakona o popisu“, rekao je Vukić.

On dodaje da je za SNP izjašnjavanje građane o vjeroispovijesti, nacionalnosti i jeziku itekako bitno.

„Naročito nakon promjene vlasti 30. avgusta prošle godine, jer su sada, nakon konačne smjene tridesetogodišnje vlasti DPS-a, stvoreni uslovi da se građani slobodno i bez pritiska izjasne o ovim pitanjima“, zaključio je Vukić.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne