Za „Braću“ oko 52.000 eura

Crnogorski dugometražni igrani film „Braća“, debitantsko ostvarenje reditelja Bojana Stijovića, podržan je na konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija Filmskog Centra Srbije sa 6.000.000 dinara (oko 52.000 eura).

Projekat „Braća“ nastao je prema scenariju Stefana Boškovića, a u produkciji Veliše Popovića (Cut up).

Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je između 50 prijavljenjih projekata, a Stijovićev film je jedan od šest podržanih. Teme u ovom projektu, kako je navedeno u obrazloženju FCS, vješto su isprepletane i donose jedno višeslojno pripovijedanje koje je Komisija riješila da podrži.

– Ovo je priča o odnosu braće, koji su se davno odvojili jedan od drugog, kako bi se ponovo našli u najgorim okolnostima. Niko je ostvareni pisac, koji je otišao u inostranstvo u želji za uspjehom. Sa druge strane je Mašan, ostavljeni brat, koji to nikada nije mogao da prežali i vremenom postaje samotnjak. Niko se vraća u Crnu Goru kako bi pomogao bratu, međutim, usljed saobraćajne nesreće, ubija čovjeka. U pokušaju da sakrije tijelo, Niko se obraća bratu Mašanu za pomoć. Za to vrijeme, u njihovom selu se sprema veliko slavlje, kako bi dočekali Mašana, velikog heroja sela. U žanrovski uokvirenom filmu, autori se bave preispitivanjem odnosa dva brata. Takođe se bave i socijalnim aspektom priče o povratku i prate kako mala zajednica reaguje na uspjeh u inostranstvu – navedeno je u obrazloženju.

Film „Braća“ prethodno je podržao Filmski centar Crne Gore na Konkursu za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova 2022. godine. Za ovaj projekat, opredijeljeno je 160.000 eura, a odluku je donio Savjet, na prijedlog stručnih konsultanata koje su činili reditelji Tamara Kotevska, Ivan Bakrač i Milan Todorović.

Projekat „Braća“ je, prema mišljenju stručnih konsultanata, veoma kvalitetan debitantski projekat, sa slojevitom pričom koja predstavlja snažan, vjekovima star arhetip o dva brata u sukobu

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,