Za dva mjeseca dva puta pacijenti oboljeli od kancera ostali bez hemioterapije: Fale ljekovi protiv karcinoma i dijabetesa

Dok se ministar zdravlja Vojislav Šimun bavi razrješenjima i vraćanjem DPS kadrova unutra zdravstvenih ustanova zakazalo je normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema, zbog čega najviše ispaštaju pacijenti i to oni najteže oboljeli – onkološki pacijenti.

Pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke prethodnih dana nijesu mogle da prime hemioterapiju, jer su zdravstvene ustanove ostale bez lijeka “docetaksel”.

U međuvremenu, apoteke su ostale i bez lijeka “hardiance” protiv dijabetesa, a taj medikament trebalo bi da stigne najkasnije do ponedjeljka.

Druga nestašica za dva mjeseca!

“Lijek ‘docetaksel’ (taksol) isporučen je od dobavljača skladištu Montefarma, shodno količinama sa kojima su raspolagali, u posljednjih mjesec 2. 2, potom 5. 2. i 9. 2. 2024. godine. U skladu sa kontinuitetom isporuka od dobavljača tokom mjeseca februara redovno smo snabdijevali Specijalnu bolnicu Brezovik i KCCG lijekom docetaksel (kojima se jedino i isporučuje), a posljednje količine Montefarma je dostavio KCCG 21. 2. i 23. 2. 2024. godine. Kumulativno gledano, na osnovu podataka iz informacionog sistema naše ustanove, tokom mjeseca februara isporučene su količine i veće od prosječne mjesečne potrošnje”, odgovorili su iz Montefarma.

Lijek “docetaksel” koristi se u terapiji karcinoma dojke, jajnika i pluća.

Po svemu sudeći i onome što smo svjedočili u proteklih četiri mjeseca, ministru zdravlja prioritet svih prioriteta je kako razriješiti rukovodioce zdravstvenih ustanova i na „velika vrata“ vratiti DPS kadar. Pacijenti i njihova zdravstvena zaštita ministru i menadžmentu Ministarstva zdravlja nisu bitni. Bar to nisu pokazali nijednom odlukom i gestom u prethodih nekoliko mjeseci.

Povezane vijesti