ZAKAZANA VANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE

?RAZMATRAĆE SE PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU?

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju zakazana je za 28. septembar, sa početkom u 12 časova.

Vanredno zasijedanje se saziva kako bi se što prije izglasao Predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Predlog zakona je sa amandmanima jednoglasno usvojio Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, dana 08. 09. 2021. godine a njime se zahtijeva produženje roka za završetak studija do kraja studijske 2022/2023. godine za osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije.

Osim toga i produženje roka do početka studijske 2023/2024. godine za upis na specijalističke studije, kao i produženje roka do kraja studijske 2023/2024. godine za završetak magistarskih studija, bez dodatnog plaćanja školarine.

Ovaj zakon treba donijeti po hitnom postupku do 26. septembra, jer se sa istekom septembarskog ispitnog roka završava studijska 2020/2021. godina.

U slučaju da se ove izmjene ne usvoje u ovom roku mnogi studenti će izgubiti status studenta ili će morati ponovo da plaćaju troškove studiranja, što je u ovoj kriznoj situaciji veliki problem za studente.

Povezane vijesti