Zanosna Tatjana Romanov – nesuđena jugoslovenska kraljica

Srpski kralj Petar I Karađorđević zatražio je od cara Nikolaja Tatjaninu ruku za svog sina, prestolonasljednika Aleksandra. Bračni pregovori su prekinuti zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, ali par je navodno razmjenjivao pisma sve do tragičnog završetka porodice Romanov.

Bila je najljepša ćerka poslednjeg ruskog cara, Nikolaja II Romanova. Ime – Tatjana dobila je prema Puškinovoj heroini romana “Evgenije Onjegin”, jer je ruski car želio da ima ćerke Olgu i Tatjanu. U porodici su je od milošte zvali Tanja, Tatjanaćka i Tanjuška.

Rodila se 10. juna 1897. godine u Sankt Peterburgu. Tatjana je bila svijetle puti, plavo-sivih očiju i lijepe kestenjaste kose – nestvarna ljepota. U palati se govorilo da je najljepša od četiri sestre i najsličnija majci Aleksandri, sa kojom je bila vrlo bliska. Štaviše, pričalo se kako je ona i najdraža caričina ćerka.

Bila je veoma bliska sa svojom 18 mjeseci starijom sestrom Olgom. Sa njom je dijelila sobu, svoje tajne i želje. Bile su toliko nerazdvojne da su dobile nadimak – Veliki par.

Ali, iako su obje bile princeze, odgajane su kao i njihove mlađe sestre Marija i Anastasija, sa određenom dozom strogoće. Spavale su na pomoćnim ležajevima bez jastuka, kupale su se svakog jutra u hladnoj vodi, a od njih se očekivalo da u slobodno vrijeme pletu predmete koji su potom davani u humanitarne svrhe.

Sestre Romanov nisu imale nikakvih dodira sa spoljašnjim svijetom sve do Prvog svjetskog rata, kada su Olga, Tatjana i mama Aleksandra završile bolnički kurs i brinule o ranjenicima kao medicinske sestre Crvenog krsta. Ovo je naročito odgovaralo lijepoj Tatjani, koja je od malena bila praktična i imala prirodni talenat za vođstvo. Bila je rođena da rukovodi, pa su joj sestre nadjenule i nadimak “Guvernanta”.

Bila je duboko religiozna i neprestano je, poput svoje majke, čitala Bibliju. Skupa sa Olgom imala je čak i svoj puk u kome je bila počasni pukovnik; obožavala je da ide u inspekciju vojnika i uživala je simpatije i među njima, kao i među ranjenicima.

Ruski car Nikolaj II Romanov bilo je netipično liberalan za vladara onog vremena. Pokazao je to u nekoliko navrata, a pogotovo kada je srpski kralj Petar I Karađorđević zatražio ruku njegove Tatjane za svog sina i prestolonasljednika Aleksandra I.

“Moje ćerke će same odabrati za koga će se udati”, odgovorio mu je pismenim putem, iako su dogovoreni brakovi bili normalna pojava onog vremena. Ali, primijetio je da Aleksandar ne može da odvoji pogled sa njegove ćerke kada su došli u posjetu.

Porodica Romanov

Bračni pregovori su prekinuti zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, ali par je navodno razmjenjivao pisma sve do tragičnog završetka porodice Romanov.

Tatjana se jedno vreme viđala i dopisivala sa rođakom Dmitrijem Jakovljevićem Malamom, koji je bio pripadnik carske vojske. Oduševio je ju neočekivanim darom – francuskim buldogom kojem je dala ime Ortipo.

Po izbijanju ruske revolucije 1917. godine, cijela carska porodica uhapšena je i odvedena u Jekaterinburg. Iako su bili pod cjelodnevnim nadzorom, nisu oskudijevali ni u čemu. Ruski je car bio oslobođen svih dužnosti i obavljao je sitnice kao svaki drugi muškarac – cijepao je drva za ogrjev, šetao imanjem i družio se sa svojom porodicom.

Postoje priče kako su se sestre Romanov zbližile sa tamničarima, i sa njima razgovarale tokom popodnevnog čaja kao sa poznanicima.

Naredne, 1918. godine, čitava porodica je zatvorena. Ljetnje večeri, 16. jula iste godine, car, carica Aleksandra i njihovo petoro djece izvučeni su iz svojih kreveta i odvedeni u podrum Ipatjevskog doma u kojem su se nalazili, gdje su bačeni u okove.

Na tom mjestu su bezdušno pogubljeni, zajedno sa poslugom i porodičnim ljekarom. Sa prelijepom Tatjanom ubijen je i njen voljeni pas Ortino.

Nakon ovoga zločina nastao je mit da je jedno dijete uspjelo da preživi i nastavi život u unutrašnjosti Rusije. Na stotine teorija navodi da su boljševički odred smrti izbjegli ili Anastasija ili sin Aleksej.

Vijest o pogubljenju stigla je i na Solunski front, gdje se Aleksandar I u suzama oprostio od nesuđene jugoslovenske kraljice.

Njihovi ostaci ekshumirani su početkom devedesetih godina prošlog vijeka i sahranjeni u carskoj grobnici u Sankt Peterburgu, a cijelu, mučenički stradalu carsku porodicu, Ruska pravoslavna crkva proglasila je svetom 2000. godine.

Izvor: opanak.net

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz