Zašto je važno organizmu obezbijediti cink i na koje načine?

Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu, neophodan za dobar imunitet i mnoge funkcije u organizmu

U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naše tijelo pati ako mu ne posvetimo dovoljno pažnje. Posebno je na udaru imuni sistem, kao jedan od najvažnijih nosilaca našeg zdravlja. Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu, neophodan za dobar imunitet i mnoge funkcije u organizmu. To je esencijalni mineral, koji se nalazi u malim količinama u zemljinoj kori. U hrani se najčešće nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, a ređe u namirnicama biljnog porijekla. Veoma je važan za funkcionisanje cijelog organizma, a pošto ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi ishranom i suplementima, posebno u zimskom periodu.

Zašto je važno obezbijediti tijelo cinkom?

Cink je potreban za održavanje imunog sistema, izgradnju proteina, aktiviranje enzima i stvaranje DNK. Važan je i za normalan rast, razvoj i polno sazrijevanje, kao i za održavanje čula mirisa i ukusa. To je jedan od minerala sa najvećim zdravstvenim prednostima i ima antioksidativna svojstva. Nedostatak cinka može dovesti do usporavanja rasta, gubitka kose i slabog apetita. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.

Cink doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma, smanjuje mogućnost prehlade. Vitamin A podstiče resorpciju cinka, a u kombinaciji sa vitaminom C odličan je izbor za prevenciju prehlade.

U mozgu djeluje kao modulator i djeluje umirujuće, pa njegov nedostatak izaziva nervozu, depresiju, lošu koncentraciju, slabo pamćenje…

Važan je za regulaciju hormona, pa ga je veoma važno uzimati u reproduktivnom periodu i žena i muškaraca jer utiče i na lučenje testosterona i na pokretljivost spermatozoida. Takođe je neophodno za pravilan rast i razvoj bebe. Najnovija istraživanja dokazuju da dovoljan unos cinka tokom trudnoće smanjuje rizik od prijevremenog porođaja.

Sprečava gubitak kose i čini kožu svježom i zdravom. Nedostatak može biti i razlog za pojavu peruti, opadanje kose i pucanje noktiju.

Sastavni je dio koštanog sistema, pa ga je veoma važno uzimati u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze. Cink i kalcijum treba uzimati odvojeno jer će se tako bolje apsorbovati, dok vitamin C, na primjer, poboljšava apsorpciju cinka.

Kako unijeti cink u tijelo?

Cink se mora unositi u organizam hranom jer tijelo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ako imate nedostatak cinka, hrana životinjskog porijekla je mnogo bolji izvor od hrane biljnog porekla. Na primjer, ako ne živite pored mora u blizini izvora ostriga, najlakši i najbolji način da unesete cink u ishranu jeste da jedete crveno meso bar nekoliko puta nedjeljno.

Govedina, govedina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama, što znači da sa samo jednom šniclom od 150 grama možemo da dobijemo preko 50 odsto dnevnih potreba cinka.

Važno je voditi računa o pravilnoj ishrani jer, nažalost, nema dovoljno namirnica bogatih cinkom. Pored mesa, izvori cinka su riba, sir, orasi i žitarice kao što su proso, ovas, heljda itd. Namirnice bogate cinkom su: crveno meso, posebno govedina, jagnjetina i džigerica, mlijeko i mliječni proizvodi. Takođe se nalazi u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima, semenkama bundeve i suncokreta.

Značaj visokokvalitetnih proteina, koje unosimo konzumiranjem mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i žitarica kao izvora minerala, vitamina i vlakana, od presudnog je značaja za dobro zdravlje.

U slučajevima ozbiljnog nedostatka cinka, usled loše ishrane ili određenih poremećaja varenja, potrebno je razmisliti o češćem unosu namirnica bogatih cinkom.

Ovaj mineral ubrzava zarastanje rana, regeneraciju tkiva, pomaže kod opekotina i posle hirurških intervencija.

Kako prepoznati nedostatak cinka?

Slab imunitet, česte respiratorne infekcije

Iscrpljenost i hronični umor

Otežano zarastanje rana i promjena na koži, preosjetljivost na bol, zadržavanje modrica nekoliko dana

Poteškoće u prilagođavanju mraku

Poremećaj ukusa, gubitak apetita i česta mučnina, gubitak težine

Česta nervna napetost, nervoza, slaba koncentracija, slabo pamćenje i zaboravljanje

Česta dijareja i nadražena crijeva

Opadanje kose i pojava peruti, nokti su lomljivi i lako se lome i pucaju

Koža je suva i dehidrirana

Inače, unos velikih količina kofeina i nikotina može biti razlog za nedostatak cinka.

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas