Završena obdukcija tijela bivšeg službenika ANB-a Luke Bulatovića

Obdukcioni nalaz kojim treba da se utvrdi uzrok smrti dugogodišnjeg agenta tajne službe Luke Bulatovića, koji je 15. oktobra ove godine, kako su saopštili iz policije, izvršio samoubistvo, dostavljen je Specijalnom državnom tužilaštvu, koje tim povodom vodi izviđaj, potvrđeno je „Danu“ iz tog tužilaštva. Međutim, iz SDT-a nam nije odgovoreno šta piše u zaključku toga nalaza i da li je obdukcijom potvrđeno da se radi o samoubistvu.

U predmetu koji je formiran u vezi sa događajem od 15.10.2021. godine, kada je u stambenom objektu u Podgorici pronađeno beživotno tijelo L.B., izviđaj je u toku. Preduzete su brojne dokazne radnje i naređeno je vršenje više različitih vještačenja. Obdukcija je već izvršena i obdukcioni zapisnik je stigao u ovo tužilaštvo, a nakon njegove analize u kontekstu ostalih dokaza i nakon završetka naređenih vještačenja biće donijeta odluka u ovoj krivičnopravnoj stvari – saopštila je portparol i tužilac SDT-a Sanja Jovićević.

Bulatović je pronađen mrtav 15. oktobra u jednom stanu u podgoričkom naselju Momišići.

U video-porukama objavljenim četiri dana kasnije Bulatović je, aludirajući na samoubistvo, poručio da je to bježanje linijom manjeg otpora, ali da je istovremeno i njegov osjećaj odgovornosti prema onome što se zove ljudska i profesionalna čast.

Čuli ste vjerovatno, pošto će ovo kasno doći na objavu, šta se sve izdešavalo, zašto sam ja, s obzirom na odgovorne pozicije koje sam pokrivao, morao znati što se moralo zaustaviti, jer bih na taj način spasio mnoge živote, jer bih na taj način spasio svoju čast i ugled, čast i ugled svoje firme i svoje porodice. Ovako nijesam. Nažalost. Nije opravdanje da li sam znao ili nisam, već osjećaj odgovornosti – poručio je Bulatović u tom video-snimku.

Vukšić čuva tajne

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić izjavio je ranije da ne može odgovoriti na pitanja čije je živote mogao spasiti dugogodišnji agent tajne službe Luka Bulatović, jer je riječ o tajnim podacima koji mogu ugroziti istragu.

On je to kazao upitan o sadržaju video-snimka kojim se Bulatović oprastio od kolega, prijatelja i porodice, najvjerovatnije u noći kada je sebi oduzeo život.

Vukšić je tom prilikom istakao da ANB aktivnosti iz svoje nadležnosti sprovodi profesionalno i neselektivno, u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

Bulatović je smijenjen sa funkcije u ANB-u nakon smjene vlasti u Crnoj Gori, kada je na čelo tajne policije došao Dejan Vukšić.

Nakon smjena u sektoru bezbjednosti, pokrenuta je istraga u ANB-u zbog sumnje da je vršeno protivzakonito prisluškivanje političara i novinara u Crnoj Gori. Prijave protiv više bivših službenika ANB-a zbog nezakonitog prisluškivanja podnio je upravo Vukšić.

Bulatović je bio i član Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu zaraznih bolesti koje je djelovalo u mandatu prethodne vlade na čelu s Duškom Markovićem.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je