Završeni građevinski radovi na auto-putu?

Svi građevinski radovi na prvoj dionici auto-puta završeni su i ona će biti otvorena za saobraćaj kada komisija za tehnički prijem utvrdi da li je ispoštovan kvalitet i bezbjednost saobraćajnice.
Kompletna rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina u planu za narednu godinu.

Bojanić je rekao da je optimista kada su u pitanju projekcije da će druga dionica biti završena do kraja 2027. godine.

Rekao je da se radi na idejnom rješenju za dionicu od Andrijevice do Boljara, te da traže način finansiranja za dvije dionice ukupne dužine 70 kilometara.

Ranije procjene su bile da će za to biti potrebno oko 850 miliona eura, i na to je, kako je kazao, potrebno staviti „jedno veliko ‘ali'“, zbog poskupljenja građevinskog materijala. Rekao je da će se vjerovatno morati raditi nova projekcija.

„Teško je da Crna Gora može priuštiti da uđe u još jedan komercijalni kredit od recimo milijardu“, kazao je on.
Rekao je da će se, kada je u pitanju plaćanje putarine, tražiti rješenja da li će se eventualno ići na mjesečne ili godišnje karte, kako bi građanima koji češće koriste auto-put cijena bila prihvatljiva.

Korišćenje saobraćajnice u zimskim uslovima zavisi od vremenskih uslova i održavanja, te da postoje ograničenja na mostu Moračica.
„Praksa je svuda u svijetu da se u ekstremnim uslovima saobraćaj zatvara zbog bezbjednosti“, istakao je, dodavši da postoji baza gdje će biti smješteni svi koji brinu u auto-putu.

„Ne može niko da garantuje da će put biti svih 365 dana biti prohodan“, rekao je Bojanić.

Kazao je da će se održavanje puta plaćati kroz putarinu, za koju je ranije najavljeno da bi mogla iznositi od tri do tri i po eura.
Ocijenio je da bi bio „totalni promašaj“ da se gradnja auto-puta završi sa prvom dionicom.
„Ono što pokušavamo da radimo, i nemam dilemu da će se to raditi, je da nastavimo dio do granice sa Srbijom. Očekujemo da će oni završiti dio puta do granice i da imamo modernu saobraćajnicu od Beograda do Bara“, dodao je.
Bojanić je istakao da je projekat auto-puta infrastrukturno važan i zbog Luke Bar, koja ne može biti u punoj funkciji bez dobre pristupne saobraćajnice
Rekao je da će se sukcesivno objavljivati dokumentacija za auto-put, a da svu dokumentaciju trenutno zakonski i ne smiju objaviti.

Kazao je da cijeli posao oko auto-puta treba da ispita stručna ekipa koja mora biti van Crne Gore. „Vjerovatno će nam treba dosta novca za to, ali mislim da treba istražiti sve što se dešavalo, da nađemo kredibilnu instituciju koja je spremna da svaku stavku ugovora pogleda“.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne