Zbog afričke kuge kontaminirano područje Crkvica

Važno je napomenuti da od virusa afričke kuge ne može oboljeti čovjek već predstavlja jednu od karika prenosa i širenja bolesti

Afrička kuga svinja, od koje obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, sa smrtnošću od gotovo 100 odsto, brzo se širi i prouzrokuje velike ekonomske gubitke. U Crnoj Gori potvrđen je i prvi slučaj na području sela Crkvice kod Nikšića. Područjem gazduje Lovačko društvo „Bratogošt“. Iako su zaraženi leševi uklonjeni i uništeni, područje je kontaminirano.

„Prisustvo virusa afričke kuge svinja, prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom“, rekao je za RTNK veterinar Balša Blečić.

On kaže da su na lokalitetu sela Crkvica nađena dva leša divljih svinja.

„Odmah po prijemu prijave lovačkog društva, ekipe Veterinarske ambulante izašle su na teren i izvršile uzrokovanje a kasnije su, leševi neškodljivo uklonjeni i uništeni. Nakon toga, uzorak je poslat specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, koji su kasnije potvrdili prisustvo svinjske kuge“, kazao je Blečić.

On dodaje da je područje na kom su leševi pronađeni sada kontaminirano, a imajući u vidu činjenicu da je sezona lova na divlje svinje aktuelna do 31. januara apeluje na lovce da nakon eventualnog odstrijela obavezno na analizu donesu djelove životinja.

„Donosi se krv, slezena, bubrezi i dijafragma a u daljoj proceduri uzorci se šalju na analizu kako bi se pratilo prisustvo virusa”, kazao je Blečić.

Inače, virus afričke kuge svinja je zarazna bolest koja se brzo širi, najčešće kontaktom, izlučevinama, kontaminiranim prostorom ili opremom. Klinička slika zaražene životinje je nespecifična, ističe Blečić, i dodaje da terapija ali i preventivna vakcinacija ne postoje.

„Može doći do stopostotnog ugibanja životinja, apatije, povećanja tjelesna temperatura, nekontrolisanih pokreta i krvarenje po koži naročito izraženog na perifernim djelovima – ušima, njušci i nogama”, kazao je on.

Takođe, usljed pojave svinjske kuge iz Veterinarske ambulante Nikšić napominju da su držaoci životinja u obavezi da izvrše identifikaciju i registraciju životinja.

„Ovo podrazumijeva stavljanje ušnih markica te ispunjavanje zakonske obaveze popisivanja životinja (jul i decembar) kao i sve zohigijenske parametre koji su neophodni“, istakao je Blečić.

Podsjećanja radi, ukoliko vlasnici životinja primjete neke od simptoma bolesti u obavezi su da prijave veterinaru ili ambulanti.

Važno je napomenuti da od virusa afričke kuge ne može oboljeti čovjek već predstavlja jednu od karika prenosa i širenja bolesti

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,