Zbog korone u vrtiću u Podgorici 58 djece u samoizolaciji

Zbog prisustva korona virusa u vrtiću ”Jelena Ćetković 1” na Koniku JPU “Đina Vrbica” 58 mališana je poslato u samoizolaciju, pišu Dnevne novine.

Naime, nakon havarije u vrtiću “Dragan Radulović” na Starom aerodromu, koji je privremeno zatvoren, djeca su između ostalog preusmjerena i u vaspitnu jedinicu na Koniku, a u starijoj spojenoj grupi, gdje boravi čak 58 mališana, korona virus potvrđen je kod jednog djeteta.

Roditelji su obaviješteni da je grupa zatvorena, te da sva djeca moraju ići u samoizolaciju.

I dok se nekoliko roditelja obratilo Dnevnim negodujući zbog cjelokupne situacije, iz uprave vrtića pojašnjavaju da su se obustavom rada vrtića na Starom aerodromu našli u teškoj situaciji.

Direktorica JPU “Dina Vrbica” Bojana Razić ističe da je “Dragan Radulović” njihova najveća vaspitna jedinica, koja je u ovoj školskoj 2021/22. godini u svoje okrilje primila oko 1.200 mališana. Broj djece na svakodnevnom nivou, dodala je, ne silazi ispod 550.

Direktorica JPU “Dina Vrbica” tvrdi i da su preusmjeravanje djece u tri vaspitne jedinice “Dina Vrbica”, “Jelena Ćetković 1” i “Jelena Ćetović 2” sproveli skladno prostornoj blizini, mogućnostima i zahtjevima roditelja, kao i potrebama realizacije vaspitno-obrazovnog rada, ali nikada ne gubeći iz vida prioritet rada i postojanja-dijete, njegovu bezbjednosti dobrobit.

“Što se tiče VJ ‘Jelena Ćetković l’, starije vrtićke grupe iz pomenutog objekta spojene su u jednu kako bi se zbog zabrane miješanja grupa iz različitih objekata stvorio prostor za djecu iz VJ ‘Dragan Radulović’. U spojenoj, starijoj grupi djece ‘Jelene Ćetković l’ konstatovano je prisustvo virusa COVID-19 kod jednog djeteta, pa je cjelokupna (spojena) grupa, koja broji 58 djece, zbog izloženosti infekciji dijete kod kojeg je konstatovana korona boravilo je u vrtiću u ponedjeljaki utorak, a shodno važećim procedurama i propisima Instituta za javno zdravlje, morala biti zatvorena, a djeci izrečena mjera samoizolacije”, saopštila je Razić.

Ona je dodala i da je JPU “Dina Vrbica”, kao najveća i najmnogobrojnija ustanova predškolskog sistema vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori, od samog proglašenja globalne epidemije novog soja korona virusa funkcionisala kao dosljedan reprezent važećih protiv epidemijskih mjera i procedura propisanih od nadležnog Instituta za javno zdravlje.

“Svi naši zaposleni su apsolutno posvećeni doslj ednom poštovanju i sprovođenju epidemijskih propisa, a vaspitno-obrazovni rad se odvija dosljedno i sinhronizovano sa instrukcijama i preporukama IJZCG. Ostvarujući svakodnevnu i intenzivnu interakciju sa odgovornim licima IJZCG, svaki naš koraki odluka rukovođeni su naredbama pomenutog organa, a sve u svrhu smanjenja stope lokalne transmisije i obolijevanja kako naše djece i njihovih roditelja, tako i naših zaposlenih”, zaključila je Razić.

Podsjećamo, prema posljednim podacima sa sajta kovid i obrazovanje trenutno je korona virusom zaraženo 30 mališana i 36 vaspitača, dok se u samoizolaciji nalazi 243 djece predškolskog uzrasta i 34 njihova nastavnika.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je